Knolvenkel oogsten

Knolvenkel wordt ook wel eens gewoon venkel, zoete venkel of bolvenkel genoemd. Deze laatst naam wordt gebruikt, omdat het eigenlijk niet echt een knol is, maar meer een bol. Je kunt de knolvenkel niet vergelijken met het kruid venkel. Dat wordt namelijk gekweekt voor haar blad en zaden, en is niet geschikt voor de teelt van de bol. De knolvenkel komt uit West-Azië en heeft een zoete en anijsachtige smaak.

> Bestel nu biologische knolvenkel zaden

Hoe en wanneer oogst je knolvenkel?

Knolvenkel is na drie groeimaanden rijp om te oogsten, en zal dan ongeveer 250 tot 300 gram wegen. De oogst bij een teelt in de vollegrond vindt meestal plaats van augustus tot oktober – bij een teelt in de kas kun je al eerder oogsten. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los. Je kunt het blad een paar centimeter boven de bol afsnijden, of je laat het blad zitten. Het blad is namelijk ook eetbaar of te gebruiken als garnering. Laat de knollen niet te groot worden, omdat de kans op doorschieten dan groot is.

Bewaren

Wanneer de kans op vorst groter wordt, rond begin november, is het aan te raden de knolvenkel af te dekken met fijn insectengaas of de knollen aan te aarden. Zo kun je ze langer buiten laten staan. Mocht het heel erg gaan vriezen, dan dien je de knollen te rooien en ze te verhuizen naar een koele plaats. Vervolgens kun je ze nog een aantal weken bewaren.

Recepten

Knolvenkel smaakt erg goed in combinatie met vis, zoals in dit gerecht met zalm en aardappels. Denk er ook eens aan om knolvenkel te roosteren. In dit pastagerecht met ravioli en geitenkaas wordt geroosterde venkel toegevoegd. Daarnaast is het een ideale groente om soep van te maken, zoals deze venkelsoep met prei en knoflook.

Knolvenkel zaden bestellen

Heb je vragen over onze knolvenkel zaden? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van je vragen. Bekijk onze biologische knolvenkel zaden en plaats vandaag nog jouw bestelling online.

Knolvenkel oogsten
Knolvenkel oogsten
9,4