BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Pepers uitplanten

Na een goede start van je pepers door voor te zaaien in de kas of binnen in potten, zijn ze klaar voor de volgende stap. Bij het omhoog gaan van de temperatuur, is het namelijk tijd om de pepers uit te planten in de volle grond. Wacht hier niet te lang mee, het geeft anders het risico dat de pepers in Nederland te weinig tijd hebben om goed af te rijpen.

Geef de pepers een zeer warme en beschutte plek. Het is aan te raden om pepers een plek te geven in kas of tunnel, daar zijn onze peper rassen bij uitstek geschikt voor. Het geeft je daarbij een betere kans op een succesvolle teelt. Het in Nederland telen van pepers in de volle buitenlucht is een uitdaging en kan uiteindelijk wat tegenvallen.

 

> Bekijk het assortiment aan biologische peper zaden

 

Bodem en bemesting

Pepers hebben net als paprika's behoefte aan een bodem die voldoende organisch materiaal - en liever nog veel humus - bevatten. Ook is het belangrijk dat de bodemtemperatuur relatief hoog is. Geef hoe dan ook nooit te veel stikstofrijke voeding. Er ontstaat dan veel blad en stengel, maar minder bloei en vruchten.
 

Verzorging

Pepers hebben niet heel veel water nodig, maar gedijen wel goed als de grond een beetje vochtig is. Zorg dus dat je ze voldoende water geeft. Het is niet nodig om pepers te snoeien. Mocht de plant nog geen knoppen hebben, dan is het wel aan te raden om te snoeien. Anders gaat alle energie in de groei van het blad zitten in plaats van naar het aanmaken van vruchten. De takken die zich vanuit de vertakking verder ontwikkelen zijn gezonder, sterker en dragen meer bloemen en vruchten. Plaats indien nodig stokken om de takken verder te ondersteunen, of draai een aantal takken in aan een lijn.
 

Ziektes en plagen

Pepers zijn behoorlijk gevoelig voor bepaalde plagen. Denk hierbij vooral aan schimmels (met name Botrytis), en insecten (luis). Vooral luizen vinden pepers zeer aantrekkelijk dus zorg voor voldoende lieveheersbeestjes in je tuin (natuurlijke bestrijders). In bijna iedere potgrond komen rouwmuggen (ook wel turfvliegjes) voor. Deze zijn niet schadelijk en verdwijnen in principe vanzelf. Daarnaast kunnen trips (kleine organismen) zorgen voor kleine vlekken op het blad en de vrucht.
 

Oogsten

Pepers kun je zowel rijp als onrijp eten. Wanneer je oogst, is dus eigenlijk aan jou. Het moment van oogsten hangt ook af van het moment van voorzaaien; de oogst vindt meestal plaats in de maanden juli tot en met oktober. De groene peper is net als bij een paprika een onrijpe rode peper (of geel, oranje, etc). Oogst je een rijpe peper, dan is deze tot wel drie keer zo heet als een onrijpe peper. Oogsten: trek de peper van de plant, door het steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek. Of je maakt er natuurlijk sambal van!
 

Heerlijke recepten

Pepers kunnen op verschillende manieren gegeten worden. Je kunt ze eigenlijk aan allerlei gerechten toevoegen om wat meer pit te krijgen. Je kunt zelf sambal of zoetzure saus maken, maar ook visgerechten of salades smaken prima als je er een pepertje in verwerkt. Let van tevoren goed op de pittigheid van je peper, zodat je niet voor verrassingen komt te staan of de verkeerde dosering kiest. Dit gerecht is ook lekker om eens te proberen: viscurry met rode peper.
 

Peper zaden bestellen

Bestel nu onze biologische peper zaden en je ontvangt al binnen 1 tot 2 werkdagen jouw bestelling in huis. Mocht je vragen hebben over ons assortiment of over het telen van peper zaden, neem dan gerust contact met ons op.

 

 

Groene curry
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh