Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Raapstelen telen: onze tips

Raapstelen zijn oorspronkelijk eigenlijk de jonge plantjes van meirapen/Chinese kool/koolrapen. Er worden verschillende namen voor gebruikt, zoals snijmoes of bladmoes. Er zijn verschillende rassen, waaronder de 'Namenia' en 'Mizuna'. De raapstelen oogst je wanneer ze ongeveer 30 cm groot zijn. Vervolgens zijn ze heerlijk om rauw in een stamppot te verwerken, of om ze te stoven of te verwerken in salades! Heb je altijd al zelf raapstelen willen telen, maar weet je niet zo goed hoe je dat aanpakt? Lees dan gauw verder voor de tips over raapstelen telen.

Zaaien

Raapstelen teel je eigenlijk alleen in het voorjaar. Het is mogelijk om ze al heel vroeg (vanaf januari/februari) onder koud glas te zaaien, en buiten zaaien doe je vanaf begin maart. Na de zomermaanden kun je weer in de kas zaaien. Kies je voor deze herfstteelt, dan zul je vooral het ras 'Namenia' gebruiken. We adviseren om in rijtjes te zaaien, met een afstand van 15-25 centimeter tussen de rijen, en ongeveer 2 cm per zaadje in de rij. Druk de zaden voorzichtig aan, zodat de jonge zaailingen goed contact maken met de vochtige ondergrond.

Planten

Raapstelen worden eigenlijk uitsluitend gezaaid, en niet voorgezaaid en daarna geplant.

Standplaats

Kies bij raapstelen voor een losse grond, met eventueel wat kalk als het gaat om een wat zuurdere grond. Een zonnige standplaats werkt voor de raapstelen het beste.

Voeding

Geef de zaailingen geen verse mest, maar werk bijvoorbeeld voor de teelt wat compost in de bovenste 5 cm zodat de grond luchtig blijft. Voldoende bemesting zorgt ervoor dat het blad niet geel wordt.

Verzorging

Verwijder onkruid als dat nodig is en geef de planten voldoende water, zeker in drogere periodes.

Ziektes en plagen

Raapsteeltjes worden dikwijls geplaagd door de aardvlo. Aardvlooien maken kleine ronde gaatjes in de bladeren. Het toedekken van het gewas met een insectengaas kan soms helpen om schade van de aardvlo te beperken.

Oogsten

Als de plant ongeveer 20-30 cm hoog is, trek je de plant in z'n geheel uit de grond. Maak een bosje ter dikte van je pols. Spoel vervolgens de aarde van de wortels en het blad af. Bewaar de bosjes in een plastic zak in de koelkast; als je het gewas koel hebt geoogst, kun je raapstelen een aantal dagen goed bewaren in de koelkast.

Heerlijke recepten

Zoals gezegd kun je raapstelen heel goed in een salade of stamppot verwerken. OoK deze miniquiches met raapsteel zijn erg lekker. En dit bietstampot recept met raapsteel is ook heerlijk.

Raapsteel Namenia
Raapsteel Mizuna
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh