Rammenas oogsten

De rammenas behoort tot dezelfde plantengroep als de radijs, de Raphanus sativus. De plant is eenjarig en wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog. De rammenas zelf – een combinatie van verdikte penwortel en stengel – is langwerpig of rond.

Rammenas ‘Ronde Zwarte’ is, zoals de naam al doet vermoeden, rond van vorm, en kan geoogst worden van september tot en met november. Rammenas ‘Ronde Zwarte’ is een ras dat vooral geschikt is voor de herfstteelt. Doordat de rammenas langzamer groeit, is de kans op voosheid (luchtige holtes in de rammenas) veel minder groot dan bij een zomerteelt van rammenas. Je oogst rammenas door met een spitvork de grond naast de wortel los te maken, en ze aan het loof uit de grond te trekken. Om de rammenas langer houdbaar te maken verwijder je direct het loof. Doe je dit niet, dan zal de wortel vocht verliezen. Rammenas ‘Ronde Zwarte’ is redelijk goed te bewaren.

Bewaren

Wanneer je het loof direct van de rammenas hebt verwijderd, kun je hem op een koele plek bewaren. Bij een temperatuur van 12° graden kan dit voor enkele weken. Als je hem langer wilt bewaren kun je de rammenas in een bak met vochtig zand bewaren in een vorstvrije kelder (binnen inkuilen), Ook is het mogelijk de knollen buiten in te kuilen. Zo kun je er tot het voorjaar van genieten.

Recepten

De zwarte rammenas heeft een scherpe, pittige, peperachtige smaak. Het is ideaal als toevoeging aan een salade of als kruidig broodbeleg. Ook is de rammenas perfect om mee te koken in een stoofpotje of om rauw te eten. Wij hebben een aantal recepten op een rijtje gezet om thuis uit te proberen: Rammenasrolletjes met krab, Rammenas-koolrabi-maaltijdsaladezoetzure rammenassalade, scampisalade met dragondressing en kalkoen met wintergroenten.

Rammenas zaden bestellen

Bij De Bolster koop je eenvoudig biologische rammenas zaden online. Heb je vragen over het oogsten van de rammenas ‘Ronde Zwarte’? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen ons best doen om je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van jouw vragen. Bekijk hier meer tips voor wortel- en knolgewassen.

Rammenas
Rammenas salade
9,4