Rammenas telen

De rammenas wordt ook wel winterradijs genoemd en is dan ook familie van de rode radijs. In tegenstelling tot radijs is de rammenas een zogeheten ‘vergeten groente’. Bij onze oosterburen is de rammenas, voornamelijk de witte rammenas, wel erg bekend: daar wordt deze ‘Rettich’ genoemd. De rammenas heeft een zwarte buitenkant en is wit van binnen. Qua smaak is deze groente pittig, wat hem geschikt maakt voor een extra toevoeging in salades of als kruidig broodbeleg.

> Bestel nu biologische rammenas zaden

Zaaien en planten

In ons assortiment vind je de rammenas ‘Ronde Zwarte’ die geschikt is voor de winterteelt. Je kunt deze ter plaatse zaaien vanaf half juli tot begin augustus. Houd een rijafstand aan van 40 cm en dun uit op 15 cm.

Standplaats

Voor de teelt van rammenas is het van belang dat de grond niet te zwaar is en dat deze een goede structuur heeft: de specifieke eisen variëren per ras. 

Bemesting

Wat betreft bemesting hoef je de rammenas niet veel te geven: een basisgift compost of goed verteerde mest volstaat. Geef liever geen verse mest. 

Verzorging

Qua verzorging is rammenas een makkelijke plant. Behalve dunnen geldt hier het standaard advies: onkruidbeheersing en voldoende water geven.

Ziektes en plagen

Met behulp van insectengaas kun je de rammenas beschermen tegen koolvlieg.

Oogsten en bewaren

De oogst van rammenas vindt plaats in oktober en november. Na het zaaien staat de winterrammenas dus nog ongeveer vier maanden op het veld. Dit gewas groeit erg langzaam, met als voordeel dat ze niet voos worden. Bovendien kun je ze lang bewaren. Bij bewaring in een bak met zand, in een koele kelder of middels inkuilen, blijven de knollen vaak nog goed tot het voorjaar. 

Heerlijke recepten

Rammenas kun je zowel gekookt als rauw eten, dus je kunt deze groente in de meest uiteenlopende gerechten verwerken. Deze soep van rammenas is lekker romig, en kun je als avondeten serveren met een stokbroodje. Of maak eens deze carpaccio van rammenas met gerookte zalm.

Rammenas zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze rammenas zaden? Bekijk dan hier ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van rammenas kun je gerust terecht bij onze klantenservice.

Rammenas telen
Rammenas telen
9,4