BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Rammenas telen

De rammenas wordt ook wel winterradijs genoemd en is dan ook familie van de rode radijs. In tegenstelling tot radijs is de rammenas een zogeheten ‘vergeten groente’. Bij onze oosterburen is de rammenas, voornamelijk de witte rammenas, wel erg bekend: daar wordt deze ‘Rettich’ genoemd. De rammenas heeft een zwarte buitenkant en is wit van binnen. De plant is eenjarig en wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog. De rammenas zelf – een combinatie van verdikte penwortel en stengel – is langwerpig of rond. Qua smaak is deze groente pittig, wat hem geschikt maakt voor een extra toevoeging in salades of als kruidig broodbeleg.

> Bestel nu biologische rammenas zaden
 

Zaaien en planten

In ons assortiment vind je de rammenas ‘Ronde Zwarte’ die geschikt is voor de winterteelt. Je kunt deze ter plaatse zaaien vanaf half juni tot begin augustus. Houd een rijafstand aan van 40 cm en dun uit op 15 cm.
 

Standplaats

Voor de teelt van rammenas is het van belang dat de grond niet te zwaar is en dat deze een goede structuur heeft: de specifieke eisen variëren per ras. 
 

Bemesting

Wat betreft bemesting hoef je de rammenas niet veel te geven: een basisgift compost of goed verteerde mest volstaat. Geef liever geen verse mest. 
 

Verzorging

Qua verzorging is rammenas een makkelijke plant. Behalve dunnen geldt hier het standaard advies: onkruidbeheersing en voldoende water geven.
 

Ziektes en plagen

Met behulp van insectengaas kun je de rammenas beschermen tegen koolvlieg.
 

Oogsten en bewaren

Rammenas ‘Ronde Zwarte’ is, zoals de naam al doet vermoeden, rond van vorm, en kan geoogst worden van september tot en met november. Rammenas ‘Ronde Zwarte’ is een ras dat vooral geschikt is voor de herfstteelt. Doordat de rammenas langzamer groeit, is de kans op voosheid (luchtige holtes in de rammenas) veel minder groot dan bij een zomerteelt van rammenas. Je oogst rammenas door met een spitvork de grond naast de wortel los te maken, en ze aan het loof uit de grond te trekken. Om de rammenas langer houdbaar te maken verwijder je direct het loof. Doe je dit niet, dan zal de wortel vocht verliezen. Rammenas ‘Ronde Zwarte’ is redelijk goed te bewaren.

Wanneer je het loof direct van de rammenas hebt verwijderd, kun je hem op een koele plek bewaren. Bij een temperatuur van 12 graden Celsius kan dit voor enkele weken. Als je hem langer wilt bewaren kun je de rammenas in een bak met vochtig zand bewaren in een vorstvrije kelder (binnen inkuilen), Ook is het mogelijk de knollen buiten in te kuilen. Zo kun je er tot het voorjaar van genieten.

 

Heerlijke recepten

De zwarte rammenas heeft een scherpe, pittige, peperachtige smaak. Het is ideaal als toevoeging aan een salade of als kruidig broodbeleg. Ook is de rammenas perfect om mee te koken in een stoofpotje of om rauw te eten. Wij hebben een aantal recepten op een rijtje gezet om thuis uit te proberen: rammenasrolletjes met krab, maaltijdsalade met rammenas en koolrabi, zoetzure rammenassalade, scampisalade met dragondressing en kalkoen met wintergroenten.
 

Rammenas zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze rammenas zaden? Bekijk dan hier ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van rammenas kun je gerust terecht bij onze klantenservice.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh