BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Romanesco telen: onze tips

De romanesco is een speciaal type bloemkool: in plaats van een witte bloemkool, maakt de plant een groene kool aan, die opgebouwd is uit ontelbare groene torentjes. De bijzondere structuur laat zich zelfs wiskundig verklaren. Google maar eens op ‘fractalen’ en je zult de gelijkenis wel zien. Romanesco werd van oorsprong in Italië geteeld, maar kom je tegenwoordig ook wel eens tegen in een supermarkt of een wekelijks groentepakket. Nieuw in ons assortiment is het romanesco ras ‘Veronica F1’. Dit hybride ras is veredeld voor de professionele teelt: het ras is zeer uniform, in tegenstelling tot een aantal amateurrassen. Een ander voordeel van ‘Veronica F1’ is dat de kolen een aantal weken eerder te oogsten zijn dan de meeste amateurrassen.

> Bestel nu biologische romanesco zaden

Zaaien en planten

Zaai romanesco binnen voor in een tray of in potjes, vanaf begin mei tot eind juli. Plant vervolgens uit na vier tot vijf weken. Wacht niet langer met planten, anders is de kans groot dat de plant alleen een klein kooltje vormt (bij bloemkool worden dit boorders genoemd). Wanneer je zaait van begin mei tot eind juli, valt de oogst van eind augustus tot half oktober. Houd een plantafstand aan van 60 x 60 cm of 75 x 50 cm. Plant de jonge planten goed diep weg, en druk de planten stevig aan zodat ze goed contact maken met de ondergrond.

Standplaats

Romanesco plan je in het vak van de kolen: plan kolen eens in de vier (bij zwaardere gronden) tot zes (bij lichtere gronden) in op hetzelfde stuk moestuin. Romanesco groeit het beste op een wat zwaardere grond.

Bemesting

Net als de bloemkool en andere kolen heeft romanesco flink wat bemesting nodig. Geef een hoge dosis compost een aantal weken voor het planten, en mest ongeveer 6 weken na het planten nog eens bij met wat biologische koemestkorrels, of biologische vloeibare mest.

Verzorging

Romanesco heeft behalve de standaard verzorging van het regelmatig water geven en onkruid wieden, weinig verzorging nodig.

Ziektes en plagen

Duiven, hazen en konijnen zijn dol op jonge koolplanten. Dek jonge romanesco planten dus goed af, het liefst ook met insectengaas zodat koolvliegen en koolluis ook minder snel kunnen toeslaan. Romanesco kan onder drogere en/of warmere omstandigheden wisselend presteren. Zorg er dus in ieder geval voor dat je voldoende en regelmatig water geeft bij droge omstandigheden.

Oogsten en bewaren

Romanesco oogst je wanneer de groene torentjes goed stevig aanvoelen en mooi lichtgroen van kleur zijn. Worden de torentjes lichtgeel, dan ben je aan de late kant. Snijd met een stevig mes de stronk van de romanesco door, en verwijder grove bladeren. Romanesco kun je vervolgens een kleine week goed bewaren in de koelkast. Vers smaakt Romaneco uiteraard het best!

Heerlijke recepten

Romanesco is ideaal om te verwerken in een salade, zoals deze salade met tomaten en olijven. In combinatie met vis smaakt deze groente ook erg goed. Probeer eens kabeljauw te bakken en daarbij romanesco te serveren. Dit recept kun je daarvoor gebruiken. Heb je alle tijd en wil je een uitgebreid diner op tafel zetten? Maak dan deze pasta met zelfgemaakte saus van onder andere romanesco.

Romanesco zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze romanesco zaden? Bekijk dan ons aanbod. Voor vragen over ons aanbod of de teelt van romanesco kun je terecht bij onze klantenservice. Neem gerust contact op.

Romanesco ‘Veronica F1’
Romanesco gesneden
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh