BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Slakken bestrijden in de moestuin

Helaas ontkom je niet aan slakken in de tuin, het ene jaar meer dan het andere. Zeker in een vochtig jaar kunnen slakken je moestuin behoorlijk aantasten. Wanneer je overmatige bladschade hebt aan je gewassen, gecombineerd met veel zichtbare slijmsporen, dan kan het goed zijn dat je zelfs te maken hebt met een ware slakkenplaag. Als je slakken wilt bestrijden in de moestuin, is het verstandig om hier iedere dag op te letten. Wij geven je een paar handige tips om slakken op afstand van je (moes)tuin te houden.

 

Actief slakken bestrijden in de moestuin

Wanneer je overlast ervaart van slakken is het belangrijk om te onderzoeken waarom je zoveel slakken in je moestuin hebt. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een slakkenplaag: je tuin is te vochtig, er is een overvloed aan voedsel en ook een gebrek aan natuurlijke vijanden kan een rol spelen. Houd daarom de moestuin schoon: verwijder dode bladeren en ander organisch materiaal waar slakken zich graag verstoppen. Daarnaast kun je slakken bestrijden door je moestuin elke ochtend en avond na te lopen en de slakken handmatig te verwijderen.  

 

Effectief gebruik van vocht

Slakken bestaan voor het grootste gedeelte uit water. waardoor ze gevoelig zijn voor uitdroging. Daarom zie je de beestjes vooral in de schaduw, als het gaat schemeren en wanneer de grond lekker vochtig is. Zeker als er veel regen valt, ben je bijna verzekerd van een grote hoeveelheid slakken. Is het geen nat moestuinjaar? Let er dan op dat je met beleid water geeft en voor een goede drainage van de bodem zorgt. Je kunt echter ook gebruikmaken van de voorkeuren van de slak: leg in de schaduw wat vochtige doeken. Met name huisjesslakken verstoppen zich graag onder vochtige materialen, waardoor je 's ochtends de slakken die onder je doeken zijn gekropen vlot kunt verwijderen.

 

Huishoudelijke producten

Er zijn verschillende manieren om slakken biologisch te bestrijden met huishoudelijke producten. Slakken hebben een hekel aan koffiedik, kapotte eierschalen, gebroken schelpjes of cacaodoppen. Strooi deze rondom de planten die het meest worden bezocht. Wat ook goed helpt, is het ingraven van een lege jampot waarvan de opening gelijk is aan het grondoppervlak. Doe hierin een laagje bier en gegarandeerd vang je iedere dag een flink aantal slakken. Ze komen namelijk op de geur van het gist af. Haal iedere dag de slakken eruit, verhuis ze naar een beter plekje en vul het laagje bier weer aan.

 

Kruiden en planten

Planten waar slakken een hekel aan hebben zijn varens, grassoorten, anemoon, lavendel en begonia’s. Ook de kruidensoorten bieslook, venkel, salie en tijm beschermen je gewassen goed tegen slakken. Deze planten verspreiden een geur in of boven de grond waar de slakken niet van houden. Let op dat er ook kruiden waar slakken juist dol op zijn; vooral planten met sappige bladeren zijn geliefd. 

 

Slakkenmuur

Slakken houden van jonge bladgroenten, omdat die veel vocht bevatten. Deze planten kunnen dus wel wat extra bescherming gebruiken. Een duurzame manier om slakken te bestrijden in je moestuin is door gebruik te maken van zogenaamde slakkenmuren. Een slakkenmuur heeft een schuine, afwaartse rand, die de slakken tegenhoudt. Ook zijn er speciale netten te koop, waar slakken als het ware in een soort fuik terechtkomen.  

 

Biologisch slakken bestrijden in de moestuin

 Slakken zijn niet alleen maar lastig. Het zijn echte rommelopruimers: ze leven van dood, organisch materiaal. Ze eten niet alleen plantenresten, maar ook aas en schimmels. Ook vormen ze een belangrijke bron van voedsel voor andere dieren. Omdat slakken dus hun eigen plek hebben binnen het ecosysteem, is het van belang het bestrijden van slakken in de moestuin op een dier-en milieuvriendelijke manier aan te pakken. Heb je vragen over het bestrijden van slakken in je moestuin of wil je meer weten over onze biologische zaden? Neem gerust contact met ons op. 

 

Slakken bestrijden
Slakken bestrijden
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh