Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Snijbiet telen: onze tips

Snijbiet is een groente die niet veel mensen kennen. Dat komt voornamelijk omdat je het niet in veel winkels kunt kopen. Snijbiet heeft een lichte bietensmaak, maar het heeft ook wat weg van spinazie. Het is een heerlijke groente om mee te wokken, door salades of om er soep van te maken. Snijbiet staat bekend als een echte topper in de moestuin en is bijna jaarrond te telen; een ideaal gewas voor de beginnende moestuinier!

> Zaden snijbiet bestellen

Zaaien

Snijbiet kun je van maart tot augustus zaaien in de volle grond. Deze planten houden er niet van om verspeend(*) te worden, zaai dus rechtstreeks in rijen op een diepte van circa 1 cm. Houd circa 15 cm afstand tot het volgende zaadje, want de planten kunnen vrij groot worden. Mocht je er nog een rij naast willen zaaien, houd dan 20 cm afstand tussen de rijen. Dan hebben de bladeren voldoende ruimte om te groeien en te ademen. De zaden kiemen na ongeveer twee weken.

Standplaats 

Van oorsprong komt snijbiet uit Italië; het is een gewas dat erg van zon houdt. Zaai dus bij voorkeur op een zonnige plek, maar het is een makkelijke groente die ook prima in de halfschaduw groeit.

Voeding

Snijbiet heeft, gedurende de groei van de plant, geen voeding nodig. Wel is het goed om voorafgaand aan de teelt, de grond te bemesten, dit bevordert de groei van het blad. Net als andere bladgewassen heeft snijbiet veel vocht nodig om te groeien. Zorg daarom dat de grond tijdens de teelt voldoende water bevat.

Verzorging

Snijbiet hoef je niet te snoeien, maar je moet wel tussendoor regelmatig oogsten om de groei van de plant te stimuleren. Verder is het belangrijk om het onkruid regelmatig te verwijderen.

Oogsten

Snijbiet is een groente die gedurende een lange periode te oogsten is. Je kunt namelijk het blad al plukken als het nog heel klein is. Dit kun je doen vanaf ongeveer mei/juni. De oogstperiode loopt door tot eind oktober.

Heerlijke recepten 

In de keuken biedt snijbiet volop mogelijkheden. Maak er een risotto van, roerbak de snijbiet of combineer met andere groenten tot een heerlijke soep. Smullen maar!

(*) Verspenen: een zaailing, die binnen is opgekweekt, uitplanten in volle grond.
 

Zaaien
Zaaien