Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Snijbiet telen: onze tips

Snijbiet is een groente die niet veel mensen kennen. Dat komt voornamelijk omdat je het niet in veel winkels kunt kopen. Snijbiet heeft een lichte bietensmaak, maar het heeft ook wat weg van spinazie. Het is een heerlijke groente om mee te wokken, door salades of om er soep van te maken. Snijbiet staat bekend als een echte topper in de moestuin en is bijna jaarrond te telen; een ideaal gewas voor de beginnende moestuinier!

> Zaden snijbiet bestellen

Zaaien

Snijbiet kun je van maart tot augustus zaaien in de volle grond. Deze planten houden er niet van om verspeend(*) te worden, zaai dus rechtstreeks in rijen op een diepte van circa 1 cm. Houd circa 7- 15 cm afstand tot het volgende zaadje; hoe groter je de snijbiet wil oogsten, hoe groter de afstand in de rij. Mocht je er nog een rij naast willen zaaien, houd dan 20 cm afstand tussen de rijen. De plantjes staan meestal tussen 9 en 14 dagen boven de grond, afhankelijk van de bodemtemperatuur. Houdt de bodem vochtig na het zaaien.

Standplaats 

Van oorsprong komt snijbiet uit Italië; het is een gewas dat erg van zon houdt. Zaai dus bij voorkeur op een zonnige plek, maar het is een makkelijke groente die ook prima in de halfschaduw groeit.

Voeding

Snijbiet heeft, gedurende de groei van de plant, geen voeding nodig. Wel is het goed om voorafgaand aan de teelt de bodem te bemesten, dit bevordert de groei van het blad.

Verzorging

Snijbiet hoef je niet te snoeien, maar je moet wel tussendoor regelmatig oogsten om de groei van de plant te stimuleren. Verder is het belangrijk om het onkruid regelmatig te verwijderen. Net als andere bladgewassen heeft snijbiet veel vocht nodig om te groeien. Geef de jonge planten regelmatig water, zeker bij droger weer.

Oogsten

Snijbiet is een groente die gedurende een lange periode te oogsten is. Je kunt namelijk het blad al snijden als het nog heel klein is. Snijd het blad van de plant 3 cm boven het maaiveld af. De plant kan gedurende het voorjaar, zomer en vroege herfst hergroeien. Van een vroege teelt kun je vanaf ongeveer mei/juni oogsten, de oogstperiode loopt door tot eind oktober.

Heerlijke recepten 

In de keuken biedt snijbiet volop mogelijkheden. Maak er een risotto van, roerbak de snijbiet of combineer met andere groenten tot een heerlijke soep. Smullen maar!

(*) Verspenen: een zaailing, die binnen is opgekweekt, uitplanten in volle grond.
 

Zaaien
Zaaien