BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Sperziebonen oogsten

De ‘gewone’ sperziebonen pluk je wanneer ze nog jong en mals zijn. Dit geldt eigenlijk voor alle slabonen (officieel worden sperziebonen ook wel slabonen genoemd). Maar waar houd je precies rekening mee, en hoe kun je het oogsten het beste aanpakken? We vertellen het je graag, zodat je goed voorbereid bent als je de sperziebonen kunt gaan plukken.

Veel van de sperziebonen oogst je in de zomer: stamslaboon ‘Compass’ kun je bijvoorbeeld van juni tot en met oktober oogsten. Als je in de zomer gaat oogsten, moet je zeker twee keer per week plukken. Als je dat blijft doen, houd je er ook een betere oogst aan over. De planten krijgen dan niet de kans om zaden te maken, en zullen dus nieuwe bloemen aanmaken. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe.

Bewaren

Als je sperziebonen wil bewaren, kun je dat het beste op een koele plaats doen. De koelkast is daarbij eigenlijk nét iets te koud. De geoogste bonen zijn het lekkerst om dezelfde dag te eten, maar buiten de koelkast op een koele plaats kun je ze nog tot een dag of vier bewaren. Bewaar je ze te koud, dan zullen ze al snel bruine plekken krijgen en bederven. Veel soorten bonen kun je invriezen, maar over het algemeen worden sperziebonen slapper en minder smakelijk als je ze invriest.

Recepten

Juist omdat je geoogste sperziebonen eigenlijk goed op tijd moet eten, is het handig om een aantal verschillende recepten achter de hand te hebben. Zo kun je op diverse momenten sperziebonen eten zonder dat je erop uitgekeken raakt. De Bolster zet graag een aantal recepten voor je op een rij, die je gelijk kunt uitproberen met sperziebonen uit je eigen moestuin: Sperziebonen in sinaasappel-gemberdressing, Groene curry met sperziebonen en linzen, Sperziebonensalade, Sperziebonen-viscurry en Roti kip met sperziebonen en ei.

Sperzieboon zaden bestellen

Bij De Bolster koop je zaden voor sperziebonen eenvoudig online. Heb je vragen over de teelt of de oogst van sperziebonen, of over het bestellen van de zaden? Neem dan gerust even contact met ons op.

Sperziebonen
Sperziebonen
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh