BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Spinazie in de koude kas

Al vanaf januari kan spinazie gezaaid worden in de koude kas. Heeft u al spinazie gezaaid? Heerlijk toch….. Wellicht denkt u nu: leuk verhaal maar ik heb geen koude kas! Ik kan dat niet. En juist daarom besteden wij nu aandacht aan spinazie in combinatie met de koude kas. Want er kan zoveel meer dan u denkt. 
Tegenwoordig kunt u voor weinig geld al een kleine koude kas aanschaffen. Een tunnelfoliekas van 2 x 3 m. koopt u al voor een paar tientjes. En die investering is zo terug verdient, wanneer u zich bedenkt hoeveel eerder (en langer) u al kunt eten uit eigen tuin. 

Kijkt u maar eens op onze zaaikalender en zie wat u wanneer al/nog kunt zaaien in een koude kas. 

 

Ons assortiment spinazie.

Bij De Bolster hebben we 2 soorten spinazie. (ons derde soort Nores gaat uit ons assortiment) Beide soorten kunt u in de koude kas zaaien vanaf januari. Belangrijk om te weten is dat de oogstperiode van beide rassen iets verschilt en de planten er totaal verschillend uitzien. 

winterreuzen

Het verschil tussen vroeg reuzenblad en winterreuzen

Er is scherpzadig en rondzadig zaad. Scherpzadige rassen zijn rassen waarvan de planten snel groeien en die smalle, spitse opgerichte bladeren geven. Rondzadige rassen groeien trager. Het blad is ronder en groeit dichter bij de grond.
Vroeg reuzenblad is scherpzadig en een snelle groeier (en schiet dus snel door). U kunt  4 tot 6 weken na het zaaien oogsten. Het is aan te raden om op verschillende momenten te zaaien, zodat u een lange periode kunt oogsten. Winterreuzen is het klassieke winterteeltras met vrij groot, donkergroen blad en rondzadig zaad. Dit ras kan overwinteren en kan ook 4 tot 6 weken na het zaaien geoogst worden.
 Eigenlijk is het echte keuzemoment uw wens van groeisnelheid: wilt u een snelle of een trage groeier?

  

Teelttips

Om succesvol spinazie te kunnen telen is het belangrijk, zeker bij een vroege zaai, dat er voldoende stikstof in de bodem beschikbaar is. Maar pas op: de bodem mag ook weer niet te veel stikstof bevatten, omdat dat kan leiden tot een te hoog nitraatgehalte. Spinazie wil een luchtige bodem, die wel vocht vasthoudt maar zeker niet echt nat wordt. Daarnaast mag de grond niet te zuur zijn; het strooien van kalk wordt door ons aanbevolen.
Spinazie is een gewas die je niet kunt voorzaaien. Zaai direct in de volle grond (al dan niet in de volle grond in de kas). U hoeft ook niet uit te dunnen. Spinazie kan in rijen dicht op elkaar gezaaid worden. Hierdoor krijgt u klein, mals, mooi groen blad. Spinazie kun je breedwerpig zaaien maar ook in rijen.

Verder is het belangrijk dat spinazie niet te veel water krijgt. Daar kan zij niet tegen. Spinazie en kleigrond (vanwege het vasthouden van water) is niet altijd een goede combinatie. Een te veel aan water kan leiden tot een slechte ontkieming en tot het wegrotten van jonge zaailingen. Wij adviseren daarom op kleigrond te verrijken met bemeste tuinaarde op dat deel waar u spinazie wilt zaaien.


Bemesting

Spinazie vindt een flinke hoeveelheid compost, dat oppervlakkig wordt ingewerkt, fijn.  Vlak voor het zaaien is het niet verstandig om ook nog minerale meststoffen toe te dienen. Dit kan verbranding van de kiemplantjes veroorzaken. Doe dit liever een ruime tijd voor het zaaien. Vooral vroege teelten hebben een snelwerkende minerale meststof nodig, omdat in het vroege voorjaar de bodem nog te weinig vrijgave van stikstof heeft. Daarvoor is de grond te koud.
Maar let op: Spinazie heeft bemesting nodig, maar nogmaals overdrijft u niet. 

Oogsten

Winterreuzen kunt u oogsten van januari tot en met april en van oktober tot en met december. Vroeg Reuzenblad kunt u oogsten van februari tot en met juni en van september tot en met november. Spinazie kunt u oogsten door deze met een scherp mesje net boven de grond af te snijden (in geval van snijspinazie). Uiteraard dient u plukspinazie te plukken en niet te snijden.


Lees meer over onze spinaziesoorten

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh