Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Blad- en stengelgewassen telen: onze tips

Wil je blad- en stengelgewassen gaan verbouwen? Dit is erg leuk om te doen! Wij geven je graag een aantal belangrijke tips voor het telen van dit soort gewassen. Op deze pagina lees je alles over de beste zaaitijd en de meest geschikte standplaats. Uiteraard nemen we je ook mee in het proces van verzorgen, oogsten en bewaren. Lees onze tips eens rustig door, zodat je later kan genieten van een goede oogst.

De beste zaaitijd

Wanneer je aan de slag gaat met het telen van blad- en stengelgewassen, is de zaaitijd één van de eerste dingen die je moet weten. De exacte zaaitijd verschilt uiteraard per gewas. Spinazie is het eerste blad- en stengelgewas dat kan worden gezaaid. Vanaf maart wordt spinazie opgevolgd door andijvie, rucola en raapsteeltjes. Vervolgens komen de diverse slasoorten. Mocht je het teeltseizoen willen oprekken, dan kun je gebruikmaken van een tunneltje of kas.

De meest geschikte standplaats

Het verschilt per gewas dat de exacte standplaats is, en hoe je deze het beste kunt verplanten. Bij elk gewas dat je in onze webshop vindt, hebben we dan ook aangegeven wat je precies nodig hebt voor het hele proces. Andijvie heeft bijvoorbeeld een plantafstand nodig van 30x35 cm. Bij bladmosterd is het van belang dat je rechtstreeks zaait op 25 centimeter van elkaar. Mesclun zaden kun je het beste op 1 centimeter in de rij zaaien, en ze later uitdunnen op 2 tot 3 centimeter. Ook is het mogelijk om dit gewas op rijtjes te zaaien. Voor prei is belangrijk om deze vanaf eind maart tot half mei dun voor te zaaien op een zaaibed. Vervolgens kun je ze in juni of juli uitplanten op 40x15 cm. Wil je rucola zaaien? Gebruik dan een plantafstand van 10 tot 15 cm, en zaai eenmaal per 3 tot 4 weken in kleine porties uit. De meeste slasoorten vereisen een plantafstand van 30x30 cm.

De voeding

De meeste blad- en stengelgewassen hebben veel voedingsstoffen nodig. Voor een goede luchtigheid kun je compost onderspitten in de winter. In het voorjaar kun je vervolgens organische mest geven, zoals korrels. Daarnaast is water, vooral bij de verschillende slasoorten, van groot belang.

Hoe verzorg je de blad- en stengelgewassen?

Rucola dien je boven het groeipunt af te snijden, met als voordeel dat ze opnieuw uit kunnen lopen. Bij kropsla kun je ook losse bladeren afsnijden. Ons advies is om hier de buitenste bladeren voor te nemen. Je kunt dan blijven oogsten, omdat de plant doorgroeit. Bij botersla dien je de krop bij de voet af te snijden. Zorg ervoor dat dit snel gebeurt, omdat de sla anders doorschiet.

Ziekten en plagen

Over het algemeen zijn er niet veel ziekten en plagen bij het kweken van blad- en stengelgewassen. Er zijn enkele plagen die wel eens voorkomen. Onder slechte omstandigheden kan er een schimmelziekte, smeul, plaatsvinden bij postelein. Dit komt vooral voor bij slechte weersomstandigheden, zoals kou. Daarnaast worden raapstelen regelmatig geplaagd door de aardvlo: zij maken kleine ronde gaatjes in de bladeren.

Oogsten en bewaren

Het verschilt per gewas wat de beste periode is om te oogsten. We geven je graag enkele tips voor de teelt van een aantal blad- en stengelgewassen. Ten eerste andijvie: dit gewas kan niet goed tegen nachtvorst. Wanneer er sprake is van nachtvorst, raden wij dan ook aan om de laatste kroppen af te dekken. Rucola kan maar liefst tot en met eind september worden gezaaid, wat betekent dat er zelfs tot in december kan worden geoogst. Een leuk weetje over spinazie: wanneer dit goed groeit, kan het soms zelfs twee keer worden gesneden. De meeste blad- en stengelgewassen kun je het beste zo snel mogelijk na het oogsten opeten. Dan smaken ze het lekkerst. We raden aan om ze ongeveer 3 dagen in de koelkast te bewaren.

Bekijk ons assortiment blad- en stengelgewassen

Wil je meer weten over ons assortiment? Bekijk dan het aanbod van al onze blad- en stengelgewassen. Je plaatst gemakkelijk een bestelling in onze webshop, en binnen 1 tot 2 werkdagen leveren wij de biologische zaden al bij jou thuis. Neem voor meer informatie over onze producten gerust contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh