BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Thee maken van kruiden

Veel van de kruiden die je met zorg kweekt, kun je ook gebruiken om thee van te maken. In dit artikel leggen we uit wat de werking is van diverse kruiden en geven we andere tips. Het is leuk om verschillende mixen te maken en uit te proberen wat je lekker vindt. Smaken verschillen tenslotte. Let hierbij wel op dat sommige kruiden in je mix behoorlijk kunnen overheersen. Tijdens het seizoen is het fijn om de kruiden vers uit je kruidentuin te plukken. Als voorraad voor de winter is het raadzaam om in het voorjaar en in de zomer alvast een flink aantal kruiden te drogen, zodat je ze ook in de keuken kunt gebruiken.

> Bestel nu biologische kruidenzaden

Medicinale werking

Pluk de kruiden die je wilt drogen het liefst vóór de bloei, zeker als je ze wilt gebruiken om hun medicinale werking. Die is bij veel kruiden vóór de bloei het sterkst. Naast kruiden zijn er ook een aantal bloemen die je kunt toevoegen aan je thee. In een glazen theepot kunnen ze je thee mooi opfleuren. Bloemen zoals goudsbloem, korenbloem, lavendel hebben tevens hun eigen medicinale werking. Daar vertellen we hieronder meer over.

Welke kruiden kun je gebruiken?

Welk kruid je het beste kunt gebruiken hangt af van wat voor soort thee je wilt maken: een frisse zomerse mix, of juist verwarmend tijdens de koude winter, opwekkend of slaapverwekkend. Gewoon omdat het lekker is of juist een medicinaal drankje dat niet per se lekker is. We geven een aantal voorbeelden van de (medicinale) werking van kruiden en wanneer je ze kunt gebruiken als thee.

 • Anijs

  Anijs is goed voor de spijsvertering, luchtwegen, bij hoest en bij borstvoeding.

 • Basilicum

  Basilicum werkt rustgevend bij maagklachten door nervositeit.

 • Citroenmelisse

  Citroenmelisse kun je gebruiken bij griep en verkoudheid.

 • Lavendel

  Lavendel werkt rustgevend.

 • Salie

  Salie kun je gebruiken bij keelpijn, griep en verkoudheid.

 • Tijm

  Tijm in een ochtend- en middagthee die antiseptisch is, bij hoest en keelpijn. 

Wanneer je in je kruidenthee wat honing wil toevoegen, wacht dan tot de thee al een beetje is afgekoeld. Hierdoor gaan de waardevolle enzymen niet verloren. Verder kun je aan je thee nog andere kruiden, specerijen en fruit toevoegen zoals munt (verfrissend), gember (verwarmend), zoethout, appel, sinaasappel, braam- en zwarte bessenblad, vlierbloesem, brandnetel of weegbree.

Hoeveel kruiden heb je nodig voor thee?

Over het algemeen gebruik je bij gedroogde kruiden een eetlepel gemengde kruiden op een liter kokend water. Voor één kop neem je een theelepel gedroogde theemix. Bij verse kruiden kun je meer gebruiken. Vervolgens laat je het 10 minuten trekken en kun je ervan genieten.

Kruidenzaden bestellen

Wil je onze biologische kruidenzaden bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan in jouw moestuin en thee van te maken? Bekijk ons assortiment en plaats je bestelling vandaag nog. Neem voor vragen over de zaden gerust contact op met onze klantenservice.

Koriander
Lavas
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh