Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tomaten oogsten

Nadat je zelf je tomatenzaadjes hebt gezaaid en verzorgd, wordt het nu tijd voor het leuke onderdeel: het oogsten! Er zit heel veel verschil in de soorten tomaten die er bestaan. Niet alleen de kleuren en de grootte zijn verschillend per ras, ook de smaak is heel erg variabel per tomatensoort. Cherrytomaten, zoals Bartelly F1, zijn vaak wat zoeter en vochtiger. De ronde tomaat, zoals Bolstar Granda of Bolstar Gimli F1, is vaak stevig van structuur, heeft veel vruchtvlees en is wat voller van smaak. De Romatomaat (ook wel: pruimtomaat) is bijvoorbeeld zeer geschikt om sauzen mee te maken, vanwege het weinige sap en de structuur van het vruchtvlees. Wil je alles weten over tomaten oogsten? Lees dan snel verder.

> Bestel nu biologische tomaten zaden 

 

Hoe en wanneer oogst je tomaten?

Tomaten oogsten is geen hogere wiskunde, maar het is altijd verstandig om een aantal tips in acht te nemen. Augustus en september zijn echte tomatenmaanden. Heb je tomaten in de kas groeien, dan zijn deze zeker al te oogsten in augustus. Groeien jouw tomaten buiten in de open lucht, dan zal de oogstperiode wat later zijn.


Wanneer zijn je tomaten rijp?

 

Rode tomaten

Tomaten zijn rijp als ze een mooie rode kleur hebben of tegen het oranjerood aan zitten. De oranjerode tomaten kunnen na de oogst gewoon narijpen. 
 

Anders gekleurde tomaten

Bij groene of anders gekleurde tomaten is het iets lastiger te bepalen wanneer de tomaten klaar zijn voor de oogst. Hiervoor geldt, let op het subtiele kleurverschil (onrijpe vrucht is bijvoorbeeld witgroen en rijp geelgroen). Onrijpe tomaten zijn altijd erg stevig en hard en worden tijdens het rijpen zachter. Dit is dus ook een goede indicator om te bepalen of je jouw tomaten kunt oogsten.


Hoe moet je tomaten oogsten?

Je kunt tomaten plukken door met duim, wijs- of middelvinger tegen de steel van de tomaat aan te duwen. Deze zal daardoor aan de verdikte rand waar de vruchtsteel aan zit afbreken. Mocht het steeltje afbreken tijdens het tomaten oogsten, dan is dat geen probleem. Vind je dit toch te ingewikkeld, dan kun je natuurlijk ook gewoon de tomaat met een schaar of mes eraf knippen/snijden. Bij erg warm weer wordt je aangeraden om zeker om de paar dagen te plukken, anders worden de tomaten overrijp. 


Tomaten bewaren

Leg je geoogste tomaten voorzichtig in één of twee lagen in een bakje. Let met het bewaren op beschadigingen bij de tomaten. Tomaten moet je buiten de koelkast bewaren. Zo houden ze langer hun volle tomatensmaak. Op deze manier zijn jouw vers geoogste tomaten minstens een week te bewaren. Merk je dat de tomaten wat zachter worden, verwerk ze dan in een soep of saus. Als er per ongeluk een onrijpe tomaat van de plant gevallen is, kun je deze binnen naast een rijpe banaan laten doorrijpen.


Recepten met tomaten

Iedereen kent wel een recept met tomaten. Dat is ook niet zo opmerkelijk, gezien de veelzijdigheid van deze vrucht. Zo kun je een tomatentaart bakken, of een plaattaart met tomaatjes maken. Maar ook de welbekende tomatensoep of een tomatensalade zijn één van de vele opties. De keuze is eindeloos als het aankomt op recepten met jouw vers geoogste tomaten.


Tomaten zaden bestellen

Bestel jouw eigen biologische tomatenzaden en geniet van de heerlijke smaak van tomaten uit eigen tuin of kas. Vragen of de bestelling of een andere vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh