BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16404 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tuinbonen oogsten

Je teelt de tuinboon voor de verse bonen die in de peul zitten, de peul zelf is niet eetbaar. De tuinboon zaden worden rijp geoogst en gegeten, wat betekent dat de verse dopboon wordt geconsumeerd. Je gebruikt tuinbonen ongeveer hetzelfde als dat je verse kapucijners zou gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld even kort koken en dan in je gerecht verwerken.

> Bestel nu biologische tuinboon zaden

Wanneer tuinbonen oogsten?

In de maanden juni tot augustus (afhankelijk van wanneer je je tuinbonen hebt gezaaid) zijn de tuinbonen te oogsten. Breek de peul van de stengel door de peul naar beneden, langs de stengel te trekken. Je zal waarschijnlijke meerdere keren van de plant kunnen oogsten. Als de peultjes nog heel klein zijn (ca. 5 cm), kun je ze in z’n geheel eten , maar de meeste mensen telen tuinbonen voor de grotere bonen. De bloemen van de tuinboon zijn ook eetbaar. Wanneer de tuinbonen groter geworden zijn (ca. 12-15 cm), kun je alleen de boontjes binnenin de peul eten. Een goede maat voor de peulgrootte is ongeveer een duimnagel; grotere peulen smaken vaak wat melig.  Worden de tuinbonen nog wat groter, dan kan je ervoor kiezen om de bonen te ‘dubbeldoppen’. Blancheer dan eerst de grotere tuinbonen, haal vervolgens het witte schilletje ervan af, en kook de bonen nog eens kort totdat ze beetgaar zijn.

Je kunt tuinbonen ook later oogsten, als de bonen helemaal rijp zijn. Deze bonen kun je dan later als droge bonen klaar maken. Wanneer de onderste peulen zwart worden, kun je de hele plant eruit trekken. Vervolgens zet je ze samen in schoven, of hang je ze op om na te drogen. De droge peulen barsten dan gemakkelijk open.

Bewaren

Wanneer je de bonen hebt geoogst kun je ze minimaal drie dagen in de koelkast bewaren. Gedroogde bonen bewaar je buiten de koelkast op een droge, donkere plek, veel langer.

Recepten

Een veelgebruikte combinatie in gerechten met tuinbonen zijn spekjes. Dit recept doet het bijvoorbeeld altijd goed. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, zoals deze vegetarische couscous met tuinbonen of maak zelf een tuinbonenspread met geitenkaas.

Tuinboon zaden bestellen

Wil je onze biologische tuinboon zaden bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan in jouw moestuin? Bekijk hier ons assortiment en plaats je bestelling vandaag nog. Voor vragen over de producten kun je altijd bij onze klantenservice terecht.

Tuinboon 'Eleonora'
Tuinboon 'Ratio'
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16404 reviews
Kiyoh