Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tuinmelde telen

Tuinmelde is een oude groente, die niet erg bekend is. Het is zonde dat we deze groente nog te weinig terugzien in moestuinen. Wellicht kan daar verandering in komen, door meer te vertellen over dit gewas. Qua uiterlijk en bereiding kun je dit gewas vergelijken met spinazie, en in korte tijd kan tuinmelde uitgroeien tot een plant van meer dan een meter hoog. Het pijlvormige, zachte blad kun je zowel koken als rauw eten. In het assortiment van De Bolster kun je kiezen uit de lichtgroene en rode tuinmelde. Ga je zelf aan de slag met tuinmelde? Lees dan onze tips op deze pagina.

> Bestel nu biologische tuinmelde zaden

Zaaien en planten

Vanaf maart tot augustus kun je tuinmelde zaaien op rijen met een afstand van 30 centimeter. Wil je steeds jong blad oogsten? Dan is het van belang om vaker achter elkaar te zaaien. Mocht je de planten verder laten doorgroeien, dan kun je alleen de bladeren nog eten. Wat betreft plantafstand dien je rekening te houden met een afstand van 30 x 5 cm. Na opkomst hoef je ze niet uit te dunnen, en na ongeveer vier weken kun je het jonge blad al snijden. Hoe jonger het geoogst wordt, hoe beter het blad van smaak is.

Standplaats

Tuinmelde groeit erg gemakkelijk, en is dan ook geschikt voor elke grondsoort. Hetgeen wat nog aan voedingsstoffen in de grond zit is meestal voldoende. Hiernaast dien je rekening te houden met een standplaats in de zon-halfschaduw.

Verzorging

Vooral bij droog en warm weer schiet tuinmelde snel door, waardoor het verstandig is om regelmatig kleine hoeveelheden te zaaien.

Ziektes en plagen

Net als spinazie kan tuinmelde worden aangetast door valse meeldauw. Dit resulteert in bleke vlekken op het blad en grijs schimmelpluis aan de onderzijde.

Oogsten en bewaren

De teelt van tuinmelde kost niet veel moeite. Je kunt ook zelf zaad oogsten van tuinmelde. Enkele in april gezaaide planten kun je laten staan, en uitdunnen tot op 40 centimeter. Vervolgens kun je het zaad in augustus oogsten. Let wel op dat tuinmelde zichzelf uitzaait, wat betekent dat je niet teveel zaaddragers moet laten staan.

Heerlijke recepten

Dat tuinmelde niet het meest bekende ingrediënt is, betekent niet dat je deze groente niet kunt verwerken in gerechten. Deze pasta met rode tuinmelde is erg lekker, of probeer dit recept van lasagne eens. Daarnaast kun je tuinmelde op dezelfde manier klaarmaken als spinazie, bijvoorbeeld naast aardappels en een stukje vlees.

Tuinmelde zaden bestellen

Bekijk hier onze tuinmelde zaden en bestel ze snel en eenvoudig online. Mocht je vragen hebben over ons assortiment of over het telen van kapucijners, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.

Lichtgroene tuinmelde
Rode tuinmelde
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh