BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Wat is mulchen?

Je zult er ongetwijfeld al eens over gehoord hebben, mulchen. Maar wat is mulchen precies? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Met mulchen bedek je de bodem van je tuin of moestuin met een laagje natuurlijk (organisch) materiaal. Net zoals bijvoorbeeld in een bos een dik pak bladeren van de boom valt en de bodem beschermt. Hierdoor kun je de planten en struiken in de tuin weren van de grillen van de natuur, zoals droogte of vorst. Er zijn voor mulchen allerhande materialen te gebruiken, met elk materiaal zijn eigen voordeel. Bedenk dus goed wat je precies met het mulchen wilt bereiken en welk soort materiaal daar het meest geschikt voor is. Eén ding staat vast, mulchen is een peulenschil!
 

Waarom mulchen?

Zoals eerder al genoemd, zitten er tal van voordelen aan mulchen. Om het overzichtelijk te houden staan ze hieronder opgesomd:


Uitdroging en hitte

Dankzij de aangebrachte beschermingslaag kan het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur verkleind worden. Ook voorkomt het in warme en zonnige tijden uitdroging. Daarnaast zorgt het mulchen ervoor dat het vocht onder de laag minder snel verdampt.


Erg natte tijden

Daarentegen helpt mulchen ook erg goed tijdens natte periodes. Zo kunnen de wortels van de planten beschermd worden tegen nattigheid en vocht (dat voorkomt wortelrot) en spoelt de bodem minder makkelijk weg (erosie).


(Strenge) vorst

Planten die minder goed tegen de vorst kunnen, krijgen dankzij het mulchen een warm jasje zodat ze beter beschermd zijn tegen de kou. Hierdoor hoeven planten soms minder snel geoogst te worden!


Minder onkruid

Doordat de bodem om de planten en struiken heen bedekt wordt, krijgt onkruid minder de kans om te groeien. Dit omdat de zon minder goed op de bodem kan komen en de zaadjes daardoor minder licht ontvangen.


Minder tuinafval

Van oude bladeren tot gras, er kan van alles gebruikt worden om mee te mulchen. Minder tuinafval om af te voeren dus!
 

Bodemverbetering

Daarbij zorgt mulchen ook nog eens voor een verbeterde bodemkwaliteit. De afbraak van het materiaal gaat (dankzij de hulp van wormen, kevers en pissebedden) vanzelf. Hierdoor komen er tal van extra voedingsstoffen vrij. Dit zorgt vervolgens weer voor planten die minder snel last zullen hebben van ziektes en plagen.
 

Welke materialen kun je daarvoor gebruiken?

Er bestaan er veel verschillende soorten materiaal. Tuinafval kan een goede keuze zijn, maar er zijn ook andere opties voorhanden, zoals:

  • Gras: kijk uit voor pollen
  • Bladeren: scheelt tuinafval lozen
  • Cacaodoppen: helpt ook tegen slakken (pas op, erg giftig voor honden!)
  • Hooi of stro: op veel plekken goedkoop te verkrijgen
  • Houtsnippers: of materiaal wat je zelf met de hakselaar klein hebt gemaakt
  • Plantenresten: vermijd onkruid wat wortel kan gaan schieten
  • Boomschors: helpt tegen slakken en gravende katten
  • Compost: erg voedzaam voor de bodem


Heb je toevallig last van nare insecten in de moestuin? Dan is het een optie om sterk ruikende kruiden zoals salie, lavendel, oregano, koriander en munt over de bodem te verspreiden. De geur zorgt ervoor dat de insecten in de war raken en je planten met rust zullen laten.

Kortom, mulchen is een ontzettend bruikbaar fenomeen voor iedere tuin. Door de verschillende materialen zijn er meerdere voordelen te behalen. Probeer het binnenkort eens uit, je zult vast en zeker verrast staan door het positieve resultaat!

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh