Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Water geven

In de zomer is het belangrijk om je planten en de bodem voldoende water te geven. Vooral voor vruchtgroenten, zoals tomaten, komkommers, pompoen en courgette is voldoende water essentieel voor een goede vruchtontwikkeling. Spinazie, sla en radijs kunnen helemaal niet tegen droogte, dus zorg voor voldoende vocht.

Hoe vaak?

Geef je planten in een droge periode om de twee dagen een ruime hoeveelheid water. Zo zakt het water dieper in de grond en zullen de wortels van de planten dus ook meer moeite doen om bij het water te komen. Doordat de planten dieper wortelen, staan ze sterker in de grond en zijn ze minder droogtegevoelig. De bovenste 5-10 cm van de bodem moet na het water geven voldoende vochtig zijn, liever ook dieper maar dat is praktisch niet overal haalbaar. Als je twijfelt over de hoeveelheid water die je moet geven, graaf een gat met je handen en kijk hoe diep het water de bodem is ingezakt.

Wanneer?

In de kas kun je het beste in de ochtend water geven, zodat de planten gedurende de dag droog de nacht in gaan. Voor buiten: geef bij voorkeur water in de ochtend, of in de avond, zodat het water niet meteen verdampt. Alleen als je last hebt van slakken kun je beter 's ochtends water geven. Geef nooit midden op de dag water en al helemaal niet op het blad. De druppels op het blad fungeren dan als vergrootglazen waardoor de kans heel groot is dat de bladeren ‘verbranden’.

Overige aandachtspunten

Andere zaken om rekening mee te houden: geef bij voorkeur water wat niet ijskoud aanvoelt: water uit een diepere bron kan soms nog te koud zijn voor veel gewassen. Ook bepaalde bonen bijvoorbeeld kiemen slechter indien de bodemtemperatuur te veel zakt na het geven van koud water. Indien mogelijk bewaar je een voorraad water wat enigszins op temperatuur kan komen.

Zaaien
Zaaien