Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Witlof telen: tijd om te oogsten en forceren

Oktober is dé periode om witlof te oogsten. Witlof telen bestaat uit een uitgebreid proces van twee fases: eerst kweek je de wortels op, waarna je de witlof zelf gaat forceren. Ben jij al bekend met het forceren, ofwel het trekken van witlof? Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dit valt in de praktijk wel mee. We leggen graag aan je uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat. 

Stap 1: de wortel van de witlof rooien

Je kunt vanaf oktober beginnen met het rooien van de wortels. Doorloop de volgende stappen:

  • Gebruik een schep om de wortels van de planten uit te graven
  • Verwijder de aarde en laat de wortels ongeveer 2 weken buiten liggen
  • Vervolgens snijd je de bladerkop circa 3 cm boven de wortelhals af
  • Poot de wortel nogmaals in de grond

Stap 2: de witlof forceren

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het forceren: buiten in een kuil, onder plat glas of kas, of in de kelder. Ga als volgt te werk:

  • Plaats de wortels rechtop bij elkaar of iets schuin in de grond
  • Dek af met een losse laag grond van ongeveer 15 cm
  • Dek de kuil af zodra er matige vorst wordt verwacht

De kroppen zijn aan het eind van de winter voldoende groot. Hoe warmer de plaats, hoe sneller de kroppen goed zijn. Is er een mooie krop gevormd, met een witte en lichtgele kleur? Dan is de witlof klaar om te oogsten!

Zowel warm als koud erg lekker

Na het oogsten is de witlof niet erg lang houdbaar. Dit betekent dat je binnen een paar dagen een lekkere maaltijd met witlof op tafel moet toveren. Dat is natuurlijk absoluut geen straf, want zelfgeteelde witlof is heerlijk. Verwerk de groente bijvoorbeeld in een salade met appel en augurk, of ga voor een warm gerecht door de witlof in de oven te bereiden met ham en kaas.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met witlof telen? Bekijk dan onze biologische witlof zaden en plaats direct een bestelling. Binnen 1 tot 2 dagen ontvang je de zaden al in huis, dus je kunt over een paar dagen al beginnen met zaaien!

Zaaien
Zaaien