BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16731 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Witlof oogsten en forceren

Oktober en november zijn de ideale maanden om witlof te oogsten en klaar te maken voor bewaring. Witlof telen bestaat uit een uitgebreid proces van twee fases: eerst kweek je de wortels op, waarna je de witlof zelf gaat forceren. Ben jij al bekend met het forceren, ofwel het trekken van witlof? Dit doe je door de witlofwortelen in te tafelen. Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dit valt in de praktijk wel mee. We leggen graag aan je uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat. 


> Bestel nu biologische witlof zaden
 

Stap 1: de wortel van de witlof rooien en klaarmaken voor bewaring

Je kunt vanaf oktober beginnen met het rooien van de wortels. Rooien is het oogsten van de wortels. Doorloop de volgende stappen::

  • Gebruik een spitvork of woelvork om de wortels naar boven te halen.
  • Verwijder voorzichtig de aarde rond de wortel pennen, laat de pennen ongeveer 2 weken bedekt (!) buiten liggen. De huid van de pennen mogen in deze 2 weken absoluut niet uitdrogen. De pennen hebben na uitdroging grote moeite om opnieuw zijwortels te maken. Toedekken van de pennen kan met het blad van de volgende pennen (dakpansgewijs), of met een rieten mat, of een anti worteldoek.
 

Stap 2: de witlof intafelen zonder dekgrond

  • Na ongeveer 1-2 weken snijd je het blad van de witlof op circa 3 cm boven de wortelhals af.
  • Maak de pennen klaar voor de trek: het beste kan je hiervoor een kist of emmer (met gaten zodat overtollig water kan wegvloeien) vullen met een laag aarde en zet de wortels rechtop naast elkaar. Als de kist vol is, strooi je er grond tussen en maak je het geheel vochtig. Dek af met een materiaal wat ademt en geen licht doorlaat. Controleer tijdens de bewaring of de grond voldoende vochtig is. Voorkom uitdroging! Zet de emmer of kist op een koele plek, zoals een kelder of schuur.
  • Hoe warmer de plaats, hoe sneller de vorming van de witlofkrop. Let op: Houdt als maximum temperatuur 18 °C aan.
  • Na ongeveer 3 weken kan je de witlof oogsten.

 

Bewaren en recepten

Na het oogsten is de witlof niet erg lang houdbaar. Dit betekent dat je binnen een paar dagen een lekkere maaltijd met witlof op tafel moet toveren. Dat is natuurlijk absoluut geen straf, want zelfgeteelde witlof is heerlijk. Verwerk de groente bijvoorbeeld in een salade met peer en walnoot, of ga voor een warm gerecht door de witlof in de oven te bereiden met ham en kaas.

 

Witlof zaden bestellen

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met witlof telen? Bekijk dan onze biologische witlof zaden en plaats direct een bestelling. Binnen 3 tot 4 dagen ontvang je de zaden al in huis, dus je kunt over een paar dagen al beginnen met zaaien!
 

Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16731 reviews
Kiyoh