10% korting op alle zakjes
nog 5 dagen

Zelf bouillonpoeder maken

Met eigen geteelde biologische kruiden kun je heel eenvoudig je gerechten lekkerder maken. Basilicum, koriander, rozemarijn, tijm en peterselie heb je vast wel eens gebruikt om je gerechten helemaal op smaak te maken. Maar wat doe je als je een bouillon nodig hebt? Het makkelijkst is om een bouillonblokje uit een verpakking te pakken, maar deze blokjes zijn niet echt voedzaam. Wij leggen in dit artikel uit hoe je eenvoudig met je eigen favoriete kruiden in slechts drie stappen een lekkere en gezonde bouillonpoeder kunt maken.

> Bestel hier je biologische kruidenzaden 

Stap 1: Verzamel jouw kruiden

Of je nu dol bent op de Spaanse-, Italiaanse-, Franse-, Marokkaanse-, Turkse- of Oosterse keuken: de Bolster heeft een uitgebreid assortiment biologische kruidenzaden. Voor elke smaak is er wat wils.

Een basis van lavas en selderij zorgt ervoor dat je mengsel een pittige smaak krijgt. Deze basis kun je bijvoorbeeld aanvullen met marjoraan, tijm en rozemarijn. Zo krijg je een heerlijk Mediterraans tintje in je gerecht. Ook basilicum, koriander, venkel, salie en peterselie zijn heel geschikt om te gebruiken in een bouillonpoeder. Naast kruiden kun je groenten zoals wortel, ui, prei, knolselderij, paprika en peper toevoegen in je bouillonmengsel.

Stap 2: Drogen van de kruiden en groenten

In de eerste stap heb je alle ingrediënten voor jouw eigen gezonde bouillonpoeder verzameld. Het meeste werk zit er nu op. Het is tijd om jouw kruiden en groenten te drogen. Een voedseldroger is ideaal voor deze klus. Mocht je deze niet hebben, dan kun je ook gewoon de oven gebruiken.

1. Snijd de kruiden en groenten in kleine stukjes. Blaadjes en/of dunne stengels hoef je niet fijn te snijden.
2. Leg de kruiden en groenten op bakpapier, verdeeld over de bakplaat.
3. Zet de oven op 90 graden. Zet de ovendeur op een klein kiertje, zodat het vocht kan verdampen.
4. Het drogen kost een aantal uurtjes. Houd dit droogproces in de gaten en schep alles regelmatig om. Sommige groenten hebben langer tijd nodig om te drogen.
5. Wanneer alles kurkdroog is (de blaadjes moeten knisperend zijn), kun je de gedroogde kruiden en groenten in een of meerdere potten doen. Vergeet niet om een datum op de deksel te zetten.
6. Controleer of de inhoud van de pot(ten) na een paar dagen goed droog is. Zo niet, droog het dan nog even verder in de oven.

Stap 3: Jouw eigen bouillonpoeder maken

Nu de kruiden en groenten goed zijn gedroogd, kun je aan de slag met het bouillonpoedermengsel.

Een elektrische koffiemaler is geschikt om alles fijn te malen, maar je kunt ook een blender gebruiken. ‘Crush’ alle gedroogde kruiden en groenten en je eigen bouillonpoeder is klaar! Zelf biologisch geteeld, samengesteld naar eigen smaak en ook nog eens heel erg gezond. Eventueel kun je nog Keltisch zeezout of Himalaya zout aan je mengsel toevoegen.

Je eigengemaakte bouillonpoeder is zeker een jaar houdbaar, maar het is vast en zeker voor die tijd al op.

Kruidenzaden bestellen

Ben je benieuwd hoe zelfgemaakte bouillonpoeder smaakt, en wil je deze graag maken met kruiden uit je eigen (moes)tuin? Bestel dan hier onze biologische kruidenzaden. Succes en eet smakelijk!

Koriander
Lavas
9,4