BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 17312 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Zelf groenten fermenteren

Zelf groenten fermenteren is een gemakkelijke manier om de houdbaarheid van je groenten te verlengen. Bovendien is het duurzaam, lekker en gezond. Groenten veranderen tijdens het fermentatieproces van structuur en smaak. Ze worden lekker knapperig en friszuur van smaak. Door de verlengde houdbaarheid hoef je nooit meer groenten weg te gooien en kun je het hele jaar door van groenten genieten, die je normaal alleen maar op een bepaald moment in je moestuin hebt. 


> Bekijk ons assortiment biologische zaden


Het fermentatieproces

Het fermentatieproces is eigenlijk niets meer dan groenten gecontroleerd te laten bederven. Dat klinkt niet lekker en gezond, maar is het wel en wordt dan ook al eeuwenlang gedaan. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool wat niet meer is dan gefermenteerde kool, die je dus ook gemakkelijk zelf kunt maken. Op alle groenten zitten melkzuurbacteriën. Tijdens het fermentatieproces creëer je een perfecte leefomgeving voor deze bacteriën, zodat ze de suikers van je groente omzetten in zuren.


Welke groenten kun je fermenteren?

Je kunt bijna alle levensmiddelen fermenteren, maar vooral voor beginners is het fermenteren van groente het verstandigste. De slagingskans om een goed en ook een lang houdbaar product te krijgen, is bij groenten het hoogst. Ook zijn groenten het eenvoudigste om te fermenteren. Je kunt vrijwel alle groenten fermenteren, maar de populairste soorten zijn kool, wortels, augurken, pompoen en uien. Hoe verser je groente is, hoe beter het resultaat. Wacht dus niet te lang na het oogsten met het fermenteren.


Gemakkelijk zelf je groenten fermenteren

Zelf groenten fermenteren is zeker niet moeilijk. Voordat je begint, zorg je eerst dat je schoon materiaal hebt. Was je snijmes en snijplank goed af, en zorg voor een schone bokaal waar je je groenten in gaat fermenteren. Het spreekt voor zich dat je je groenten en je handen ook goed wast.
 

  • De eerste stap is om je groenten in de gewenste vorm te snijden. Denk aan blokjes, schijfjes of reepjes. Je kunt ook kiezen voor het raspen van groenten, of gebruik maken van een keukenmachine om ze in gelijke stukken te krijgen. Bedenk hierbij dat de grootte van de groenten stukken de duur van het fermentatieproces bepaalt. Het is daarom belangrijk dat alle stukken even groot zijn.
     
  • Weeg je groenten om te bepalen hoeveel zout je moet toevoegen. Voeg ongeveer 2% van het groentegewicht aan zout toe. Voor één kilo groenten is dit dus 20 gram zout. Gebruik een kom om de groenten met het zout te mengen en kneed de groenten met het zout zo lang, totdat je al het vocht uit de groenten gehaald hebt. Je zult merken dat er na het kneden groentevocht op de bodem van je kom verschijnt. Geef niet te vroeg op. Blijf kneden totdat al het vocht op de bodem ligt.
     
  • Vul je bokaal met de groenten en voeg ook het vocht uit de kom toe, zodat de groenten volledig ondergedompeld zijn. Tussen de inhoud en de deksel moet er ongeveer 2 a 3 cm plaats overblijven om de CO2-druk op te vangen.
     
  • Maak de randen van je bokaal goed schoon en sluit hem goed. Je kunt de bokaal nu op je aanrecht zetten en het fermentatieproces kan beginnen. Maak de bokaal na ongeveer 7 dagen open en proef of je groenten fris en zuur zijn. Voor een intensere smaak kun je ze nog enkele dagen langer laten fermenteren.

Een goed voorbeeld van een gefermenteerde groente is zuurkool. Zuurkool fermenteren duurt gemiddeld 2 tot 6 weken, afhankelijk van de temperatuur in je huis. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het fermentatieproces duurt. Zorg ervoor dat de zuurkool in een koele ruimte staat (tussen de 15 en 20 graden Celsius), zodat de fermentatie langzaam en gelijkmatig plaatsvindt.


Gefermenteerde groenten blijven per definitie lang houdbaar. Je kunt ze dus meteen gebruiken, of nog een paar weken in de ijskast bewaren.


Bestel onze biologische zaden online

Biologische zaden bij De Bolster bestel je heel eenvoudig online. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis. Mocht je nog vragen hebben over ons assortiment, neem dan gerust contact met ons op.
 

uien     

 

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 17312 reviews
Kiyoh