BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Babyleaf telen in de (na)zomer

Na de zomervakantie loopt het teeltseizoen vaak een beetje ten einde. Heb je toch nog zin om lekkere groente te zaaien in de (na)zomer? Kies dan voor de teelt van babyleaf en oogst na ongeveer 6 weken prachtige sla-blaadjes.
 

> Bestel nu biologische babyleaf zaden
 

Wat is babyleaf?

Babyleaf betekent letterlijk ‘babyblad’. Het is geen speciale variëteit, maar het zijn jong geoogste blaadjes van een gewas. Deze blaadjes zijn een stuk malser dan wanneer je het gewas op normale wijze teelt, en de blaadjes zijn dus uitermate geschikt voor salades en smoothies.
 

Geschikt voor diverse gewassen

Geschikte gewassen voor een teelt als babyleaf zijn onder andere andijvie, bladmosterd, rucola, sla, snijbiet, spinazie en raapsteel. Ook de jonge blaadjes van koolsoorten zoals boerenkool of Chinese kool kun je hiervoor gebruiken. Ieder heeft zo zijn eigen smaak en kleur. De babyleaf gewassen worden apart van elkaar geteeld, bijvoorbeeld in verschillende potten, balkonbakken of een eigen bed in de moestuin. Het mooiste resultaat krijg je als je meerdere soorten blaadjes met elkaar mengt, na de oogst. Er bestaan ook babyleaf mengsels met verschillende gewassen, zodat je nog eenvoudiger een heerlijke slamix krijgt. In ons assortiment vind je twee mengsels: Mesclun ‘Aziatisch’ en Mesclun ‘Puur Sla’.
 

Babyleaf telen: zo werkt het

Babyleaf telen vergt een specifieke manier van werken. Het verschil met de reguliere teelt is dat babyleaf veel dichter op elkaar gezaaid wordt, waardoor er een opgerichte groeiwijze ontstaat met iets smallere bladeren. De blaadjes worden jong geknipt of gesneden, waardoor ze heel zacht en mals zijn. Houd bijvoorbeeld 8 tot 10 cm aan, maar grover of juist fijner kan ook. Lees verder over onze praktische tips voor een succesvolle teelt van babyleaf, of bekijk direct de gewassen die hiervoor geschikt zijn.
 

Zaaien

Zaai babyleaf zaden direct in de vollegrond, in balkonbakken of in terraspotten. De gemiddelde zaaidichtheid voor babyleaf is 1000 zaden per m² - wat ongeveer neerkomt op 1 zaadje per cm, op een rijafstand van tien cm. Hoe dikker je zaait, hoe fijner de blaadjes blijven. Vaak is de kleur van het blad dan ook lichter, en worden rode blaadjes groener. Wanneer je de babyleaf op rijtjes zaait, wordt het oogsten makkelijker en is het eenvoudiger om onkruid te bestrijden.
 

Standplaats

Babyleaf houdt niet van veel warmte. Zaai deze groente dus in de halfschaduw, indien mogelijk.
 

Voeding en verzorging

Babyleaf heeft gedurende de korte groeiperiode geen extra meststoffen nodig. Geef regelmatig water om uitdroging van het gewas te voorkomen. Houd onkruid goed bij, anders vind je dit terug tijdens het oogsten.
 

Ziektes en plagen

Vanwege de korte teeltduur van babyleaf kent de teelt weinig tot geen problemen. Let er wel op dat slakken en hazen niet alle blaadjes op eten, want zij zijn er dol op.
 

Oogst en bewaring

Knip of snijd de blaadjes als ze 8-10 cm groot zijn, maar groter of juist kleiner kun je de blaadjes ook prima oogsten. Bewaar de blaadjes in een zak in de koelkast. Oogst babyleaf, net als andere bladgewassen, bij voorkeur bij lage temperaturen (in de ochtend), dat komt de bewaarbaarheid van de blaadjes ten goede.
 

Heerlijke recepten

Geoogste babyleaf blaadjes zijn uitermate geschikt om salades mee te maken, omdat ze dan een veel intensere smaak krijgen dan met een volgroeide krop. Hierdoor wordt babyleaf veel gebruikt in gezonde smoothies. Probeer deze heerlijke smoothies eens: boerenkoolsmoothie (van babyleaf boerenkool), peer-spinazie-gembersmoothie (van babyleaf spinazie), veldsla-kiwi-avocado-basilicum smoothie (van babyleaf veldsla).
 

Bestel je biologische babyleaf zaden online

Door babyleaf te zaaien laat je het teeltseizoen nog nét even iets langer duren. Wil je hier zelf mee aan de slag? Bestel dan online de zaden voor de verschillende soorten. Er is genoeg te kiezen, want er zijn ruim 40 smaken beschikbaar in ons assortiment. Binnen 3 tot 4 werkdagen heb je dan je biologische babyleaf zaden in huis, zodat je er direct mee aan de slag kunt. Heb je vragen over de babyleaf soorten in ons aanbod, of over het bestellen van de zaden? Neem dan gerust even contact met ons op!
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh