BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Biologische topzaden uit Moldavië

Voor De Bolster is het van groot belang om actief te zijn in verschillende teeltgebieden. Het spreiden van risico's speelt hierbij een cruciale rol, en dit geldt evenzeer voor het klimaat. Voor specifieke gewassen zijn simpelweg verschillende gebieden vereist. Daarom produceren wij ook zaden buiten Nederland, zodat we de levering van onze hoogwaardige zaden kunnen blijven waarborgen. Black Sea Seeds in Moldavië is een van onze belangrijkste productielocaties voor biologisch zaad. In 2015 zijn we gestart met 50 hectare op de plek waar we nu zijn, net buiten de hoofdstad Chisinau. Momenteel telen we op 150 hectare, waarbij elke vierkante centimeter optimaal wordt benut. Onze focus ligt hier volledig op de productie; het verbeteren, selecteren en veredelen van rassen gebeurt op onze hoofdlocatie in Epe.
 

Lokale expertise

In Moldavië produceren we zaden van diverse kruiden zoals bieslook, lavas en salie, die goed gedijen in het lokale klimaat. Daarnaast telen we radijs, erwten en in de kassen paprika's, komkommers en zaadvaste tomaten. Sommige gewassen vereisen weinig moeite, terwijl anderen meer aandacht en verfijning nodig hebben. Voor dit laatste is onze samenwerking met lokale collega's essentieel. Zo combineren we diepgaande kennis van onze eigen rassen met de lokale expertise over het Moldavische landklimaat en de bodemgesteldheid.
 

Ambities en nieuwe ontwikkelingen

De Bolster heeft nog veel ambities en plannen voor Moldavië. Richting de toekomst willen we meer zaadproducties uitbesteden aan lokale telers. Dit zorgt voor een flexibele schil, waardoor we gemakkelijker jaarlijks kunnen wisselen met gewassen, wat de risicospreiding ten goede komt. Ook zijn we gestart met zogenaamde ‘outgrowers’ – telers die biologisch zaad van specifieke gewassen voor De Bolster produceren. Een van deze telers bevindt zich noordelijker in het land ten opzichte van onze eigen locatie, wat ons meer mogelijkheden en een bredere scope biedt. Naast het starten met ‘outgrowers’ zijn we in 2021 ook begonnen met de zaadproductie van hybride pompoenen in Moldavië. De zaadproductie van biologische hybriderassen is arbeidsintensiever en daarom kostbaarder dan die van zaadvaste rassen. Doordat we nu in eigen beheer een goede kwaliteit kunnen bereiken, biedt dit aanzienlijke toegevoegde waarde voor ons bedrijf en onze klanten. In de afgelopen jaren is De Bolster ook gestart met de productie van biologische bloemzaden in Moldavië. Een deel van ons bloemenmengsel ‘Elegance’ komt bijvoorbeeld daar vandaan.
 

De juiste mensen

Al met al ziet de toekomst van De Bolster in Moldavië er rooskleurig uit. Biologische oppervlakken zijn hier goed te vinden. We gaan echter niet zomaar met iedereen in zee. Het vakmanschap van de telers is allesbepalend; het draait om de details. Dit geldt overigens niet alleen voor Moldavië, maar voor de hele zaadwereld. De grootste uitdaging ligt in het vinden van vakmensen met het juiste ‘fingerspitzengefühl’, die volledige toewijding hebben voor hun gewassen. Daarin schuilt de ware uitdaging voor de toekomst.
 

Zaailingen in Moldavië     Bloemenmengsel ‘Elegance’

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh