BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16263 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

De voor- en nadelen van eenjarige bloemen

Bij een moestuin denk je vaak aan groenten, maar het is ook leuk en nuttig om bloemen te gaan zaaien. Naast dat bloemen mooi zijn, is het goed voor de biodiversiteit om bijen en vlinders in je tuin aan te trekken. Daarnaast kun je meer met bloemen dan je denkt! In maart kun je al aan de slag met een selectie aan eenjarige bloeiers. Hoewel eenjarige bloemen maar één jaar meegaan, kennen deze veel voordelen. In dit artikel vertellen we jou daarom over de voor- en nadelen van deze bloemen en waarom je ze een plaats zou moeten geven in je moestuin.


> Bestel nu biologische eenjarige bloemzaden


Wat zijn eenjarige bloemen?

De naam zegt het al: eenjarige bloemen zijn bloemen die hun volledige levenscyclus doorlopen in een jaar. Ze kiemen, komen tot bloei en sterven af wanneer ze hun zaad gemaakt hebben. Dat zorgt er ook voor dat deze bloemen verhoudingsgewijs veel bloemen en zaden genereren. Ze hebben namelijk maar kort te tijd om zich voort te planten. Eenjarige bloemen zijn te verdelen in winterbloemen en zomerbloemen. De winterbloemen worden in de herfst bevrucht, waarna ze in de lente of de zomer tot wasdom komen. Bij de zomerbloemen is dit precies andersom; zij worden in de lente bevrucht en bloeien in de late zomer of herfst van hetzelfde jaar.


Het verschil tussen eenjarige en meerjarige bloemen

Naast eenjarige bloemen hebben wij uiteraard ook zaden van meerjarige bloemen. Tweejarige bloemen spreiden hun levenscyclus over twee jaar. Het eerste jaar zullen deze planten hun energie vooral steken in het kiemen en het groeien. De plant laat in het najaar zijn bladeren vallen, maar onder de grond leeft de plant door. Hierdoor loopt hij in de lente van het nieuwe jaar uit en komt dan ook tot bloei. Bloemen die langer leven dan twee jaar, kennen we ook onder de naam vaste bloemen. Deze planten bloeien elk jaar opnieuw, tot de plant ‘op’ is en sterft. Wanneer dit is, verschilt per soort. Soms lijkt het alsof de plant in de winter sterft, maar let op: ook bij deze bloemen blijft de wortel leven. Hierdoor loopt hij jaar na jaar uit. Meerjarige bloemen bloeien vaak korter en leveren minder bloemen dan eenjarige bloemen. Ze hebben echter als voordeel dat ze meerdere jaren op dezelfde plek kunnen blijven staan.


De voordelen van eenjarige bloemen


Eenjarige bloemen geven snel resultaat

Hoewel we bij elk gewas en elke bloem adviseren de zaai-instructies goed te lezen en te volgen, zijn de meeste eenjarige bloemen niet moeilijk om te kweken. Met de juiste zaaitips voor bloemen, maak jij van je tuin een bloemenparadijs. Eenjarige bloemen bloeien vlot en uitbundig, dus je hebt snel eer van je werk. De meeste eenjarige bloemen kun je vanaf april buiten zaaien, maar er zijn soorten zoals de korenbloem, slaapmutsje en klaproos die je al in maart kan zaaien.


Eenjarige bloemen hebben meer soorten rassen en bloeien lang

Eenjarige bloemen bloeien niet alleen vlot en rijk, maar ze hebben ook een lange bloeiperiode. Ze moeten immers veel zaad in een korte periode ontwikkelen. Een bijkomend voordeel van eenjarige bloemen is de hoeveelheid soorten en rassen die je tot je beschikking hebt. Als jij graag een overvloedig bloeiende bloementuin hebt, met veel diversiteit en waar je lang van kunt genieten, zijn eenjarige bloemen dus ideaal voor jou.


Eenjarige bloemen zijn nuttig

Wanneer je je verdiept in de voordelen van eenjarige bloemen, zul je zien dat ze niet alleen mooi zijn, maar vaak ook nut in je moestuin hebben. Zaai bijvoorbeeld Afrikaantjes in de buurt van je kool, en je zult zien dat de hoeveelheid koolwitjes afneemt. Daarbij zijn deze bloemen geschikt voor het bestrijden van aaltjes. Bloemen trekken verder natuurlijk bijen, vlinders en andere bestuivers aan, zodat je gewassen gemakkelijk bevrucht worden. Dit geldt natuurlijk voor de meeste bloemen, dus ook voor tweejarige of meerjarige bloemen. Deze bloemen zaai je het beste laat in het voorjaar of in de zomer, tenzij het anders vermeld is op de verpakking.


Eetbare en medicinale eenjarige bloemen

Niet elke eenjarige bloem kun je eten, maar er zijn exemplaren die jouw gerechten op kunnen vrolijken. Eén van de bekendste eetbare bloemen, die je steeds vaker ziet in salades, is het eenjarig driekleurig viooltje. Ook hebben sommige eenjarige bloemen medicinale kenmerken, zoals de echte kamille. Een bijkomend voordeel van deze bloem is, dat hij goed uitzaait en dus meerdere jaren opnieuw de kop opsteekt.


De nadelen van eenjarige bloemen


Eenjarige bloemen hebben een korte levensduur

Hebben eenjarige bloemen dan alleen voordelen? Nee, er zijn ook een paar nadelen aan deze bloemen. Zo heb je bijvoorbeeld maar één jaar plezier van deze bloemen. Na een jaar sterft de plant af. Daar tegenover staat natuurlijk het feit dat ze zo makkelijk te kweken zijn en lang bloeien. Doordat er daarbij zoveel verschillende soorten zijn, hoef je tijdens het tuinseizoen dus eigenlijk nooit zonder bloemen te zitten.
 

Het kweken van eenjarige bloemen kost net zoveel tijd als andere planten

Zoals elke plant moet ook de eenjarige bloem gezaaid worden. De inspanning die je als moestuinierder moet leveren, is hetzelfde als bij meerjarige planten, terwijl je er korter van kan genieten. Vergeet dan echter niet dat eenjarige bloemen vaak veel bloemen opleveren en je al snel een bloemenzee kan creëren.


Bestel online je biologische zaden voor eenjarige bloemen

Eenjarige bloemen kunnen dus echt een mooie toevoeging zijn voor elke tuin. Hun grote diversiteit in soorten, de intense en lange bloeiperiode maken ze geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde bloemenliefhebber. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje bij ons assortiment van biologische zaden van eenjarige bloemen. Zoek je een mix van eenjarige en meerjarige bloemen? Bekijk dan eens onze verschillende zadenpakketten met bloemen. Bestel jouw zaden vandaag nog, zodat jij dit jaar kunt genieten van de kleurrijke pracht van deze bloemen. Heb je eerst nog vragen? Neem dan contact met ons op.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16263 reviews
Kiyoh