BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tomaten dieven

Tomaten dieven, wat betekent dat eigenlijk precies? In de hoek tussen de stengel en de bladsteel (oftewel: bladoksel) vormt de tomatenplant nieuwe scheuten. Dit worden ook wel okselscheuten of dieven genoemd. Een kleine dief is een onschuldig klein stengeltje en een paar kleine blaadjes. Echter, de naam verraadt het eigenlijk al! Als je de dieven te lang door laat groeien, ‘stelen’ ze op ten duur veel energie en voeding van de tomatenplant, met weinig - en ook te kleine vruchten als gevolg. Daarom wordt het aangeraden om eens per week de dieven van de tomatenplant te verwijderen. Lees in dit artikel meer over de voordelen van dieven en hoe je zelf aan de slag kunt gaan.


> Bestel nu je biologische tomaten zaden


Oorsprong van de tomaat

Allereerst een klein introductieverhaal over de tomatenplant. De tomaat is oorspronkelijk in de 16e eeuw vanuit Zuid-Amerika door de Spanjaarden overgebracht naar Europa. Opmerkelijk hieraan is dat het gewas eerst enkel als sierplant werd gebruikt omdat werd aangenomen dat de vruchten giftig waren. Gelukkig kwam de Zuid-Europese bevolking vrij snel tot de ontdekking dat tomaten erg smakelijk zijn! Sinds de 20e eeuw is deze subtropische plant helemaal ingeburgerd in de Noord-Europese landen. Dat is vooral te danken aan het feit dat je tomatenplanten goed in kassen kunt telen en daardoor tegen een kouder klimaat bestand zijn.


Hoe moet je tomaten dieven?

En dan nu de hamvraag, hoe moet je tomaten dieven? Het is geen ingewikkeld klusje, maar het is zeker in de warme zomermaanden van belang dit regelmatig (minimaal eens per week) te herhalen.


Kleine dieven zijn gemakkelijker te verwijderen

Verwijder de dieven van tomaten bij voorkeur vóór ze 10 centimeter lang zijn. Met duim en wijsvinger zijn de kleine dieven gemakkelijk uit te breken. Wanneer de dieven al een stuk groter zijn, wordt de kans op het per ongeluk scheuren van de tomatenplant ook groter. In dat geval is het raadzaam de dief weg te knippen of weg te snijden met een scherp mes.


Werk bij de plant van boven naar onder

Werk bij het dieven van tomaten van boven naar onder. Mocht je bij het uitbreken per ongeluk de kop in plaats van de dief te pakken hebben, dan kun je de dief eronder laten staan om een nieuwe hoofdscheut te krijgen. Dieven groeien graag bij de voet van de plant, controleer dit gebied regelmatig.


Wat te doen bij een dubbele stam

Het kan voorkomen dat de stam in tweeën splitst en het onduidelijk is wat de stam en wat de dief is. Snijd in dat geval (behalve bij kerstomaten, laat dan de dubbele kop er in) voorzichtig één van de koppen eruit. Ook blaadjes aan het eind van trossen kunnen verwijderd worden. Bedenk dus bij het tomaten dieven goed met wat voor tomatenplant je precies te maken hebt.


Hoeveel vruchten laat je aan de tros zitten?

Dun na de vruchtzetting de tros uit tot je de 5 of 6 grootste vruchten overhoudt. Vind je het geen probleem om ook kleinere tomaten te oogsten? Laat dan 8 of 10 vruchten aan de tros zitten. Verwijder de dieven en snoei bij voorkeur op een moment dat de wonden daarna zo snel mogelijk op kunnen drogen. Dit houdt de tomatenplant het meest gezond.


Er zitten tal van voordelen aan het dieven van tomaten. Zo kan na het dieven de tomatenplant al zijn energie en voeding in het groeien van de vruchten steken. Ook zorgt tomaten dieven voor meer lucht en zonlicht bij de tomatenvruchten, wat de groei bevordert. Met deze informatie ben je in ieder geval ‘gewapend’ tegen dieven!


Biologische tomaten zaden bestellen

Tomaten komen in tal van verschillende kleuren en vormen voor. Bij De Bolster hanteren wij daarom een zeer breed en gevarieerd assortiment zodat er voor iedereen wel iets tussen zit. Bekijk daarom snel onze selectie biologische tomatenzaden en bestel vandaag nog! Wij helpen in het geval van vragen graag verder dus schroom niet contact op te nemen.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh