BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16404 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Waarom biologische zaden de landbouw veranderen

Bij De Bolster dromen we van een wereld met toekomstbestendige landbouw. Daarvoor werken wij aan 100% biologische zaden. Gezond voor de makers, voor de eters en voor de planeet. Regelmatig krijgen we de vraag waarom bio-zaden de sleutel zijn in de noodzakelijke verandering van het landbouwsysteem en wat precies de voordelen zijn van biologische zaden ten opzichte van gangbare zaden. In dit artikel leggen we dit graag aan je uit.

> Lees meer over het verhaal van De Bolster
 

Verschil tussen 'gangbaar' en 'biologisch' zaad

Meer dan 95% van de landbouw in Nederland is afhankelijk van chemische middelen. Ook in de productie van gangbare zaden is het zeer gebruikelijk dat kunstmest en chemische-synthetische bestrijdingsmiddelen worden toegepast. Sporen van gif zijn dan ook vaak in dit zaad terug te vinden. Daarentegen is biologische zaaizaad geproduceerd zónder enige kunstmatige toevoegingen. Ook zijn biologische zaden vrij van genetische modificatie (GMO); er is dus niet kunstmatig aan het DNA van de plant gesleuteld. Met biologische zaden heb je puur natuur in handen – een goed begin voor een gezonde teelt!


Biologisch is samenwerken met de natuur

Biologische zaden worden volgens de bio-landbouwmethode geproduceerd. Daarbij ligt de nadruk op het samenwerken met de natuur. Zo koesteren we een rijk bodemleven. Heel belangrijk, want maar liefst 95% van ons voedsel is afhankelijk van die bodem. In de biologische teelt worden ziektes en plagen voorkomen door de juiste rassenkeuze, een evenwichtige voedingsbalans, voldoende biodiversiteit en een ruime vruchtwisseling. Voedingsstoffen in de bodem worden aangevuld door natuurlijke mest en compost. Onkruid wordt mechanisch verwijderd. De natuurlijke vijanden worden gestimuleerd door bloemstroken en ingezet om eventuele plagen te bestrijden. Alles in de bio-teelt is erop gericht om de natuur zoveel mogelijk het werk te laten doen. De biologische sector draagt zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, het grondwater, de dieren en de toekomstige generatie. De groei van deze sector willen wij ondersteunen met onze biologische zaden.
 

Biologisch geeft weerbare zaden

Biologische planten bouwen weerbaarheid op doordat ze af en toe met ziekten en plagen in aanraking komen. Deze weerbaarheid geven de planten ook door aan de volgende generatie, middels de zaden die ze produceren. De zaden die je koopt geven weer weerbare planten. Gangbare zaden worden vaak geteeld onder omstandigheden waar ziekten en plagen zoveel mogelijk geweerd worden door bestrijdingsmiddelen. De zaden die uit deze gangbare zaadproductie komen geven planten die minder weerbaar zijn. Dus biologische zaden vormen een gezonde start van een biologische teelt.


BIO-keurmerk: toezicht vanuit de overheid

Zaden zijn uitsluitend ‘biologisch’ te noemen als deze geproduceerd zijn volgens de ‘Europese Verordening voor Biologische productie’. De zaden van De Bolster zijn 100% biologisch, en dat is op de verpakking herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel ‘het groene blaadje’ genoemd. Deze Europese certificering staat in Nederland onder toezicht van Skal Biocontrole. Skal werkt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en ziet erop toe dat de biologische productie in Nederland aan de biologische wetten en regelgeving voldoet.
 

Welke keuze maak jij?

We hebben je uitgelegd waarom gangbare landbouw geen toekomst heeft. Wat het verschil is tussen gangbare zaden en biologisch gecertificeerde zaden. Hoe bio-zaden de eerste stap zijn in een teeltmethode die de bodem beschermt. En hoe biologische zaden herkenbaar zijn aan het EU-keurmerk. Welke keuze maak jij als teler? Kies je voor zaden waarbij gif en kunstmest zijn gebruikt? Of doe je mee met de beweging naar toekomstbestendige landbouw en kies ook jij voor zaden met toekomstperspectief? Bekijk hier ons gehele aanbod.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16404 reviews
Kiyoh