NU: 10% korting op zakjes
14 dagen  |  9 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,3/10 op basis van 13784 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Het verschil tussen biologische en gangbare zaden

Als je op zoek bent naar de juiste zaden voor je moestuin, dan kom je veel begrippen tegen. Je ziet dat er gangbare en biologische rassen bestaan, en ook hybride of zaadvaste rassen. Maar wat is de betekenis achter al deze namen, en welke rassen of soort zaden zijn het meest geschikt voor jou? In het kort kan men stellen dat gangbare rassen gebruikt worden voor de ‘gangbare’ en dus niet biologische teelt. Dit komt omdat gangbare rassen minder goed tegen de uitdagingen van de biologische teelt kunnen. Bij de biologische teelt kan de bewatering of voeding bijvoorbeeld minder standvastig zijn en worden er geen chemische pesticiden ter ziektebestrijding gebruikt. Een ras voor de biologische teelt moet dus tegen veel meer kunnen dan een gangbaar ras en is daarom ook het meest geschikt voor je eigen, niet professionele teelt in je moestuin.
 

Wat houdt het begrip ‘biologische zaden’ eigenlijk in?

Biologische zaden zijn zaden die ten eerste helemaal GMO-vrij zijn. Dit wil zeggen dat er bij biologische zaden niet kunstmatig aan het DNA van de plant wordt gesleuteld. Ze zijn dus vrij van genetische modificatie. Verder moeten biologische zaden vooral goed geschikt zijn voor de biologische teelt, die qua klimaat, water, voedingsstoffen en ziektebestrijding veel uitdagender is dan de niet-biologische teelt. Dit onderscheidt biologische rassen van de gangbare zaden, die wel genetisch gemodificeerd kunnen zijn of bijvoorbeeld met een pesticide laagje omhuld worden en zo beter reageren op het gebruik van kunstmest. Bij De Bolster produceren wij enkel rassen die geschikt zijn voor de biologische teelt.


Zaadvaste en hybride rassen

Om zonder genetische modificatie aan een voor de biologische teelt geschikt ras te komen, zijn er twee mogelijkheden.


Zaadvaste rassen

Bij de zaadvaste techniek wordt een zaadvaste plant geoogst en gezaaid met als resultaat een genetisch vrijwel identieke nakomeling. Bij rassen die het goed in de biologische teelt doen, is deze techniek dan ook erg geschikt omdat men hiermee een goedwerkend ras gemakkelijk kan vermeerderen.


Hybride rassen

Maar ook een ras dat het van nature minder goed doet in de biologische teelt kunnen wij op een natuurlijke manier verbeteren. Dit doen we door de hybride techniek te gebruiken. Hierbij observeren wij planten en kiezen er twee uit, die aanvullende positieve eigenschappen hebben voor de biologische teelt. Door deze met elkaar te kruisen, ontstaat er een nieuw ras dat beter tegen de omstandigheden van de biologische teelt kan. Dit is een volkomen natuurlijk proces. Deze kruisbestuiving had namelijk ook per toeval gewoon in de natuur kunnen plaatsvinden.


Conclusie

Terwijl in de professionele landbouw meestal gangbare rassen worden gebruikt, kun je als hobbytuinier voor je moestuin het beste voor biologische zaden kiezen. Deze zaden kunnen namelijk tegen veel meer en doen het over het algemeen ook nog goed als het klimaat onverwachts koud, warm, nat of droog is. Ze zijn op natuurlijke manier ook veel bestendiger tegen ziektes. Omdat we bij De Bolster enkel biologische zaden aanbieden, zit je bij ons hoe dan ook goed.

Veilig betalen
9,3
Bekijk alle 13784 reviews
Kiyoh