Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Het verschil tussen stokbonen en stambonen

Weet jij wat het verschil tussen stokbonen en stambonen is? De naam verraadt het eigenlijk al. Stokbonen zijn klimmende bonen, die met behulp van een stok of touw omhoog kunnen groeien. Stambonen zijn niet-klimmende bonen. De planten worden tussen de 40 en 60 centimeter groot en hebben dan ook geen ondersteuning nodig. Benieuwd of er nog meer verschillen tussen stokbonen en stambonen zijn? En welk soort bonenplant het meest geschikt is voor jouw (moes)tuin? Lees dan snel verder!


> Bestel nu onze biologische stokbonen en stambonen  


Wat zijn stokbonen?

Zoals eerder al benoemd zijn stokbonen planten die de hoogte in willen groeien. Een stokbonenplant kan wel tussen de 2 tot 2,5 meter hoog worden! Daarnaast kent de stokboon nog een aantal andere voordelen. Doordat stokbonen eerder gezaaid worden kun je logischerwijs eerder oogsten. Bovendien is de opbrengst bij stokbonen groter dan bij stambonen en nemen de planten minder ruimte in op de grond, wat weer voordelig kan zijn voor de kleinere (moes)tuinen. 


Korte zaaiperiode

De relatief korte zaaiperiode is een nadeel van stokbonen. Vanaf begin mei tot eind juli kun je de stokbonen rechtstreeks zaaien. Let wel, voorwaarde hiervoor is dat de temperatuur minimaal 10 tot 12 graden is. We hebben een aantal teelttips over het telen van stokslabonen.


Breed assortiment stokboonzaden

De Bolster hanteert een breed assortiment aan stokboonzaden. Zo leveren wij o.a. de sperzieboon de ‘Cobra’, de spekboon 'Neckarkönigin' en zelfs de bontgekleurde stokdroogboon ‘Stokkievitsboon’. Uiteraard is dit slechts een klein voorbeeld van de vele stokboonrassen die wij bij De Bolster verkopen.   


Wat zijn stambonen?

Stambonen zijn planten die relatief laag bij de grond blijven (tussen de 40 en 60 centimeter) en behoeft daarom geen ondersteuning. Dus heb je geen zin om stellages te bouwen en heb je meer dan genoeg ruimte in je (moes)tuin? Dan zijn stambonen een mooi alternatief! Daarnaast kunnen stambonen later gezaaid worden dan stokbonen en zijn ze vaak sneller te oogsten.


Ietwat gevoeliger voor ziektes en schimmels

Omdat de stamboon als een soort struik redelijk dicht op elkaar groeit en bloeit kunnen de planten na regenval minder goed opdrogen. Dit kan schimmelvorming en het ontstaan van ziektes in de hand helpen.


Uitgebreid assortiment stamboonzaden

Ken jij de stamslaboon ‘Dubbele witte zonder draad’ al? Of de prachtig geelgekleurde spekboon ‘Neckargold’? Dit zijn maar 2 voorbeelden van de vele verschillende stamboonrassen die wij bij de Bolster in huis hebben.  


Zaaien en oogsten in juli

De maand juli is de laatste maand om je stokbonen en/of stambonen te zaaien, dus steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag! Mocht je al eerder in het jaar gezaaid hebben, dan is de kans groot dat je in juli je eerste oogst zult zien hangen.  


Biologische stokbonen- en stambonenzaden bestellen

Bestel bij De Bolster biologische zaden jouw stokboon- en/of stamboonzaden en begin zo snel mogelijk met zaaien. Heb je toch nog vragen of stok- of stambonen? Neem in dat geval vooral contact met ons op, wij helpen je graag verder.

 

stokslaboon     stokdroogboon

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh