BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Je moestuin oogst drogen

Kruiden zijn redelijk eenvoudig om zelf te kweken. Vooral in de zomer is het heerlijk om kruiden uit je eigen tuin te kweken en hiermee aan de slag te gaan in je keuken. In de winter doen de meeste mensen dit toch niet zo snel. Maar ook dan is het mogelijk om te koken met kruiden uit je eigen tuin! Je kunt de kruiden namelijk gaan drogen. Pluk de kruiden die je wilt gaan drogen het liefst vroeg in de morgen op een droge dag. Je kunt kruiden, eetbare bloemen en zaden op verschillende manieren drogen. We vertellen je graag hoe dit precies in zijn werk gaat.

> Bestel nu onze biologische zaden


Welke gewassen en kruiden kun je drogen?

Door gewassen en kruiden te drogen kun je ze een paar maanden bewaren, ideaal! Pepers, bonen, oregano en tijm kun je goed drogen. Basilicum, bieslook, peterselie en kerrieblad kun je beter invriezen. Er zijn ook kruiden die je zowel kunt drogen als invriezen. Denk hierbij aan bonenkruid, dille en kervel.
 

Hoe kun je jouw oogst drogen?

Het drogen van kruiden moet zo snel mogelijk gebeuren. Voor het drogen moet je een luchtige, droge plek in de schaduw hebben, zoals binnen in huis, op zolder of in een schuur. Sommige kruiden die snel gedroogd moeten worden kunnen ook even in de oven. Daarbij geldt dat de temperatuur maximaal 40 graden mag zijn. Kruiden en groenten met een laag vochtgehalte, zoals pepers en bonen, kun je binnen aan de lucht laten drogen. Houtige kruiden, zoals salie, hang je in bosjes op een droge, goed geventileerde plaats. Kruiden met een zacht blad, zoals basilicum en koriander, kun je niet goed drogen. Deze kruiden kun je beter in ijsblokbakjes in de vriezer bewaren.
 

Jouw moestuin oogst drogen in 6 stappen

1. Was de plantendelen niet, maar schud indien echt nodig (door zand bijvoorbeeld) de plant iets uit.
2. Bind de afgeknipte stengels van de bladeren, bloemen en kruiden met binddraad of bast tot boeketten en hang ze ondersteboven op om te drogen.
3. Het droogproces is voltooid als de bladeren en de bloemen makkelijk van de takjes zijn af te ritsen. Te droog als ze verkruimelen is ook niet goed,
4. Doe de kruiden daarna in een blik of bewaar de kruiden op een donkere en koele plek. Dit mag ook van glas zijn, als het maar goed afsluitbaar is.
5. Vergeet ook niet om er een etiket op te plakken met de naam van het kruid. Het is niet altijd even duidelijk wat waar in zit.
6. Zet het potje weg op een droge en koele plek.


Biologische zaden bestellen

Bekijk ons uitgebreide aanbod biologische zaden en kies jouw favoriete kruiden en gewassen om te drogen! Mocht je nog vragen hebben over de teelt, dan kun je gerust contact met ons opnemen.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh