Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Kapucijners kweken

De kapucijner ‘Blauwschokker’ ziet er met zijn paarse bloemen en peulen heel erg mooi uit. Dit ras kan langer dan 2 meter worden, en is het bekendste ras als het gaat om kapucijners. Het gewas is te vergelijken met doperwten, omdat je alleen de zaden kunt consumeren. Wil je zelf aan de slag gaan met het kweken van kapucijners? Op deze pagina vind je allerlei handige tips. 

> Bestel nu biologische kapucijner zaden

Zaaien

De kapucijner ‘Blauwschokker’ kun je in februari voorzaaien (halverwege januari is ook mogelijk). Voorzaaien kan bijvoorbeeld op een tray (ca. 150 zaadjes op een tray van 40 x 60 cm). Let op dat je diep genoeg zaait (3 à 4 cm) in verband met vogels en muizen; als je minder diep zaait is de kans groter dat zij de erwten gaan opgraven. Nadat de planten boven de grond komen, is het belangrijk om de planten direct op een zonnige en koele plek te zetten, anders gaan de jonge planten te veel strekken en dat leidt weer tot slappe, meer kwetsbare planten. In maart en april kun je de kapucijners ook direct in de vollegrond zaaien. Later zaaien geeft meestal problemen met de vruchtzetting.

Planten

Na het zaaien kun je de kapucijners in maart planten in de vollegrond, aan twee kanten langs een hekwerk van gaas. Zoals bovengenoemd, kunnen deze planten met gemak langer dan 2 meter worden, het gaas moet dan ook voldoende lengte hebben. Zaai of plant (in het geval dat je hebt voorgezaaid) op ongeveer 20 planten per strekkende meter, aan beide kanten van het gaas. Als je meerdere rijen wil zaaien, houd dan 150 cm aan tussen de rijen gaas.

Standplaats

De beste standplaats voor kapucijners kweken is een zonnige plek, waar de grond niet te droog is. Het is belangrijk om op te passen met teveel vocht. Wanneer dat het geval is kan de plant namelijk snel gaan rotten, in de bodem. Voor de opbrengst maakt de grondsoort verder geen verschil.

Bemesting

Maak je gebruik van een zandgrond? Geef de kapucijners dan een matige hoeveelheid goed verteerde compost.

Verzorging

Alleen wanneer de bloei bij droog weer begint, is het nodig om water te geven. De productie zal dan toenemen. Het is verstandig om kapucijners langs gaas te telen, waardoor het plukken ook wat prettiger werkt. Om de planten goed tegen het gaas aan te houden raden we aan om de planten aan het gaas te binden, door bijvoorbeeld een touw horizontaal van paal tot paal te spannen. Daarmee kun je de planten tegen het gaas spannen.

Ziektes en plagen

Ziekten en plagen komen nauwelijks voor bij de teelt van kapucijners. Dit maakt het ook zo eenvoudig om dit gewas zelf te kweken. ‘Blauwschokkers’ zijn zelfs de sterkste kapucijners!

Oogsten

De oogst van kapucijners komt over het algemeen wat later dan die van doperwten: kapucijners kun je meestal – afhankelijk van je zaaimoment - van halverwege juni tot eind juli oogsten. Dat doe je door de kapucijners af te knippen of door ze te plukken. Let er bij het plukken op dat je de plant niet beschadigt. Je kunt de zaden van dit gewas het beste direct opeten, zo verliezen ze hun vocht niet en worden ze niet slap. In de koelkast kun je ze dan ongeveer drie tot vijf dagen bewaren. Wil je ze liever invriezen? Zorg er dan voor dat je ze licht blancheert. Tot slot is het mogelijk het gewas af te laten rijpen, en de gedroogde zaden te gebruiken. Deze kun je lang bewaren op een droge en koele plek.

Heerlijke recepten

Kapucijners hebben een romige, volle smaak en een stevige bite. Je eet ze het liefst zo vers mogelijk. Je kunt natuurlijk klassieke recepten maken als kapucijners met spek en stroop, maar deze peulvrucht doet het ook ontzettend goed in heerlijke salades. Maak bijvoorbeeld deze sperzieboontjessalade met radijsjes eens klaar of geniet van deze zomerse salade met kapucijners, munt en pecorino.

Kapucijner zaden bestellen

Bekijk hier al onze kapucijner zaden en bestel ze snel en eenvoudig online. Mocht je vragen hebben over ons assortiment of over kapucijners kweken, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.

Kapucijner ‘Blauwschokker’
Kapucijner 'Blauwschokker'
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh