BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16263 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Maak je eigen kruidenspiraal

De herfst en winter zijn mooie seizoenen om wat grotere projecten in de tuin aan te pakken. Een goed voorbeeld hiervan is een kruidenspiraal. We leggen je in dit artikel uit wat dit precies is en hoe je dit in zou kunnen richten.
 

> Bestel nu biologische kruidenzaden
 

Wat is een kruidenspiraal?

Een kruidenspiraal is een rond kruidentuintje in etages, waarvan het idee uit de permacultuur komt. De bedoeling is om de verschillende kruiden hun eigen microklimaat te geven waarin ze het beste gedijen, terwijl je ze toch dicht bij elkaar in de buurt hebt. Je kunt een spiraal bouwen van oud puin dat je wilt hergebruiken, maar ook van nieuwe straatstenen, halve gestapelde stoeptegels, losse keien, of van alles door elkaar. Het belangrijkste is dat het stevig en stabiel genoeg is om te stapelen. In het midden is de spiraal het hoogst en de grond slingert er in etappes omheen naar beneden toe. Je kunt de kruidenspiraal zo groot maken als je wilt, als je er maar van alle kanten bij kunt, ook bij het midden. De kruiden worden op verschillende hoogten tussen de stenen geplaatst. De stenen houden hun warmte lang vast, wat ideaal is voor de kruiden die van warmte houden.
 

De kruidenspiraal opbouwen

Zorg eerst voor een vlakke ondergrond die niet kan verzakken. Bouw de verschillende etages op. De hogere etages kun je het beste eerst ophogen met puin of zand. Vervolgens vul je de etages met goed doorlatende tuingrond, eventueel gemengd met wat zand.
 

Plaats de kruiden op hun plek

Tijm, rozemarijn en oregano komen op de hoogste etage te staan. Een verdieping lager kun je de kruiden planten die een wat rijkere grond nodig hebben, zoals salie, koriander en basilicum. Op de onderste etage, gelegen aan de noordkant, plant je kruiden die meer vocht en/of schaduw verdragen, zoals peterselie, bieslook, lavas en selderij. Graaf aan het einde van de kruidenspiraal een emmer in om zo een klein vijvertje te creëren voor bijvoorbeeld waterkers. Het vijvertje is een prachtige plek waar verschillende dieren graag even komen drinken. Het is wat werk, maar het is zeker een leuk project waar je heel lang plezier van zult hebben!
 

Kruidenzaden bestellen

Om aan de slag te gaan met een kruidenspiraal, heb je natuurlijk wel kruidenzaden nodig. Bekijk ons assortiment en bestel onze biologische zaden eenvoudig online. Overweeg ook ons zadenpakket Kruidentuin. Hiermee heb je al een mooi assortiment aan kruiden in huis en er zit een handig boekje met teeltips bij. Neem voor vragen gerust contact met ons op.
 

Baslicum
Kruidenspiraal
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16263 reviews
Kiyoh