BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Onze tips voor pepers: drogen en sambal maken

Tussen september en oktober is het de tijd om pepers te oogsten. Hopelijk hebben jouw gezaaide peperplantjes een overvloed aan vitamine-bommetjes opgeleverd. Maar wat te doen met zoveel pepers die tegelijk rijp zijn? In dit artikel vertellen we hoe je de pepers kan drogen en heerlijke eigen sambal ervan maakt.

> Bekijk onze biologische peper zaden
 

Drogen

Een fijne manier om pepers te bewaren is om ze te drogen. Hiervoor snijd je de pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en laat ze in een voedseldroger of in de oven op 40 graden drogen. Laat bij het drogen in de oven het deurtje op een kier, zodat het vocht kan verdampen. Als ze goed droog zijn, zijn de pepers wat omgekruld en nog een beetje buigzaam. Je kunt ze dan luchtdicht bewaren in een glazen potje.
 

Bouillonpoeder

Samen met gedroogde wortel en verschillende kruiden kun je enkele pepers vermalen tot een heerlijk pure bouillonpoeder. Dit gaat heel makkelijk in een elektrische koffiemaler. Je kunt van alles gebruiken aan kruiden: lavas, selderij, rozemarijn, salie, tijm en oregano.
 

Sambal oelek maken

Een andere mogelijkheid om de pepers te bewaren is om ze te verwerken tot sambal. We geven een heel simpel oud recept: Hiervoor heb je 10 pepers nodig en een eetlepel zout. Afhankelijk van je smaak kun je de zaadjes laten zitten, en/of extra zout toevoegen. De sambal wordt dan pittiger. Snijd de pepers in kleine stukjes en wrijf ze in een vijzel, samen met het zout fijn tot een dikke brij. Natuurlijk kun je ook een blender of staafmixer gebruiken. Doe de sambal in kleine schone potjes en bewaar het in de koelkast. Oja.... vergeet niet om hierna goed je handen te wassen en vooral niet in je ogen te wrijven!
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh