BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16270 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tips voor je eigen kruidentuin

Voor menig (moes)tuinliefhebber is het hebben van een kruidentuin een must. Niet alleen ruiken verse kruiden heerlijk, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker om mee te koken. Want zeg nou zelf, we weten allemaal dat verse biologische kruiden een stuk lekkerder zijn dan die snel opgekweekte plantjes uit de supermarkt! Daarnaast zijn er kruiden in allerlei vormen en maten, vaak met prachtige bloemetjes. Je kunt er dus alle kanten mee op. Om je alvast op weg te helpen, hebben we wat tips verzameld zodat het creëren van een eigen kruidentuin erg eenvoudig wordt.
 

> Bekijk hier al onze kruidenzaden
 

1. Kies een geschikte plek

De ligging van je kruidentuin is van grote invloed op de groei van de kruiden. Op wat voor bodemsoort wil je de kruiden gaan planten? De meeste mediterrane kruiden zoals tijm staan het liefst op wat drogere zandgrond. Daarentegen houdt citroenmelisse bijvoorbeeld van vochtige, lichte kleigrond en peterselie houdt ook van vochtige voetjes. Daarnaast is de (al dan niet) aanwezigheid van de zon van grote invloed. Kunnen de kruiden goed in de zon, halfschaduw of schaduw staan? Zo is er voor elke plek in de tuin wel een geschikt kruid te vinden. Tot slot nog een kleine tip: maak je vaak gebruik van verse kruiden tijdens het koken? Zorg dan dat je je kruidentuin vlakbij de keuken aanlegt. Zo wordt het nog makkelijker om van je kruiden te genieten!


2. Kies je favoriete kruiden

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kruiden. Grofweg wordt er een verdeling gemaakt tussen ‘harde’ en ‘zachte’ kruiden. Onder harde kruiden verstaan we bijvoorbeeld tijm en lavendel. Voorbeelden van zachte kruiden zijn peterselie, munt en basilicum. Het grootste verschil zit hem in de bereiding in de keuken. De hardere soorten kruiden zijn heel geschikt om vanaf het begin mee te koken, in tegenstelling tot de zachte kruiden. Deze voeg je pas aan het einde (en dus helemaal vers) toe. Wist je trouwens dat bieslook, tijm, peterselie en salie al in maart voorgezaaid kunnen worden?


3. Kies een handige indeling

Het indelen van de kruidentuin kan op verschillende manieren gebeuren. Zo vindt de één het praktisch om de kruiden overzichtelijk te planten, waar de ander ervan geniet als alles een beetje door elkaar heen groeit en bloeit. Er is geen goede of foute manier, dus maak er iets moois van! Het is een optie om vierkanten, vlakken of bijvoorbeeld taartpunten te maken. Dit zorgt ervoor dat de kruiden makkelijk te bereiken zijn. Het is ook een mogelijkheid om kruidensoorten met dezelfde behoeftes bij elkaar te zetten, zodat zij evenveel zon en water kunnen krijgen (bijvoorbeeld mediterrane kruiden). Het is ook leuk om zelf een kruidenspiraal te maken. Daarmee zet je de kruiden die van droogte houden boven en de kruiden die vocht nodig hebben, onderaan.


4. Kijk uit voor woekeraars

Je zult het bijna niet geloven, maar ook van kruiden kun je soms teveel hebben. Sommige kruiden groeien zo snel dat ze zomaar hele stukken tuin kunnen overwoekeren. Houd deze kruiden dus goed bij, of kies ervoor om deze planten in potten te zaaien. Zo blijven ze goed onder controle.


5. Zadenpakket ‘De kruidentuin’

Om het nog makkelijker te maken, hebben wij het prachtige zadenpakket 'De Kruidentuin' samengesteld. Naast het feit dat het vol zit met tal van kruiden (denk aan een basilicum ‘Genovese’, bonenkruid, citroenmelisse, koriander, peterselie en tijm), ontvang je er ook het boek ‘Sierlijk en kruidig’ bij. Dit boek staat vol met praktische tips zodat je het optimale uit je kruidentuin kunt halen. Veel zaaiplezier!

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16270 reviews
Kiyoh