Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16241 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Radicchio rosso telen: onze tips

Radicchio rosso – of kortweg radicchio - is een van oorsprong Italiaanse groente, en is familie van de witlof. Het staat in Nederland ook wel bekend als roodlof, en is steeds vaker terug te vinden in de Nederlandse keuken. Radicchio groeit als kropsla, en maakt helder rode bladeren aan met spierwitte nerven. De felle kleuren maken de radicchio zeer geschikt voor salades. Gebruik wel genoeg zoete en/of zure tegenhangers in de salade, want radicchio is behoorlijk bitter. Het blad is ook zeer geschikt om te stoven en bakken, en zal hierdoor minder bitter en meer zoet van smaak worden.

Nieuw in ons assortiment is het radicchio rosso ras ‘Leonardo F1’. Dit hybride ras is ontwikkeld voor de professionele teelt van radicchio, en de planten zijn zeer uniform en behoorlijk schot-tolerant. Amateurvariëteiten van dit gewas willen nog wel eens minder uniform zijn, schieten redelijk snel, of zijn onder nattere omstandigheden erg gevoelig voor smet en rand. Het ras ‘Leonardo F1’ is met name geschikt voor de zomer- en herfstteelt.

> Bestel nu biologische radicchio rosso zaden

Zaaien en planten

Zaai radicchio rosso ‘Leonardo F1’ voor in de maanden mei en juni, op een tray of in potjes. Plant na vier tot vijf weken in juni en juli, op een plantafstand van 30 x 40 cm. Druk de planten goed aan, zodat de wortels contact kunnen maken met de ondergrond.

Standplaats

Plan radicchio in op het vak van de bladgewassen. Het ras ‘Leonardo F1’ is minder geschikt om te telen in warme zomers. Dit ras heeft een voorkeur voor relatief lage temperaturen, en kan het beste worden geplant in een goed gedraineerde bodem, met een hoog humus- en vochtgehalte.

Bemesting

Zorg bij de teelt van radicchio voor een basisbemesting compost of goed verteerde mest.

Verzorging

Dek jonge planten af om vraat door konijnen en hazen te voorkomen. Daarnaast vraagt radicchio om regelmatige watergift.

Ziektes en plagen

Door de dichte kropvorm kan radicchio rosso, zeker bij laat planten en/of een langdurige periode met regen, gevoelig zijn voor aantasting door smet en bolrot. Hier is helaas, behalve wat eerder planten, weinig aan te doen.

Oogsten en bewaren

Het Radicchio Rosso ras dat je in ons assortiment vindt, de ‘Leonardo F1', is geschikt voor een late zomer- en herfstteelt. De oogst vindt dus plaats van september tot en met november. Wanneer de krop goed stevig aanvoelt is het tijd om te oogsten. Je kunt dit testen door de krop aan de bovenkant met je vinger in te drukken. Dit is dan bijna niet mogelijk. Je snijdt de krop net boven de grond met een scherp mes op het maaiveld af, en verwijdert het losse buitenblad.

Bij natte omstandigheden is Radicchio Rosso gevoelig voor aantasting door smet en bolrot. Een deel van de verborgen bladeren verkleurt dan bruin en gaat rotten. Bij de oogst kun je dus het beste even controleren of dit gebeurd is. Na de oogst kun je Radicchio Rosso minimaal een week in de koelkast bewaren.

Heerlijke recepten

Radicchio rosso kun je goed gebruiken als basis voor een salade, zoals deze maaltijdsalade met geitenkaas, dadels, bacon en pecannoten. Of wat dacht je van een vegetarische pasta met allerlei verse ingrediënten, zoals radicchio, tomaten en rozemarijn? Tot slot delen we graag dit recept van een radicchiosalade met bonensalsa met je.

Radicchio Rosso zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze radicchio rosso zaden? Bekijk dan ons aanbod. Voor vragen over ons aanbod of de teelt van radicchio rosso kun je terecht bij onze klantenservice. Neem gerust contact met ons op.

Radicchio Rosso ‘Leonardo F1’
Radicchio Rosso
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16241 reviews
Kiyoh