Radicchio rosso telen: onze tips

Radicchio rosso – of kortweg radicchio - is een van oorsprong Italiaanse groente, en is familie van de witlof. Radicchio groeit als kropsla, en maakt helder rode bladeren aan met spierwitte nerven. De felle kleuren maken de radicchio zeer geschikt voor salades. Gebruik wel genoeg zoete en/of zure tegenhangers in de salade, want radicchio is behoorlijk bitter. Het blad is ook zeer geschikt om te stoven en bakken, en zal hierdoor minder bitter en meer zoet van smaak worden.

Nieuw in ons assortiment is het radicchio rosso ras ‘Leonardo F1’. Dit hybride ras is ontwikkeld voor de professionele teelt van radicchio, en de planten zijn zeer uniform en behoorlijk schot-tolerant. Amateurvariëteiten van dit gewas willen nog wel eens minder uniform zijn, schieten redelijk snel, of zijn onder nattere omstandigheden erg gevoelig voor smet en rand. Het ras ‘Leonardo F1’ is met name geschikt voor de zomer- en herfstteelt.

> Bestel nu biologische radicchio rosso zaden

Zaaien en planten

Zaai radicchio rosso ‘Leonardo F1’ voor in de maanden mei en juni, op een tray of in potjes. Plant na vier tot vijf weken in juni en juli, op een plantafstand van 30 x 40 cm. Druk de planten goed aan, zodat de wortels contact kunnen maken met de ondergrond.

Standplaats

Plan radicchio in op het vak van de bladgewassen. Het ras ‘Leonardo F1’ is minder geschikt om te telen in warme zomers. Dit ras heeft een voorkeur voor relatief lage temperaturen, en kan het beste worden geplant in een goed gedraineerde bodem, met een hoog humus- en vochtgehalte.

Bemesting

Zorg bij de teelt van radicchio voor een basisbemesting compost of goed verteerde mest.

Verzorging

Dek jonge planten af om vraat door konijnen en hazen te voorkomen. Daarnaast vraagt radicchio om regelmatige watergift.

Ziektes en plagen

Door de dichte kropvorm kan radicchio rosso, zeker bij laat planten en/of een langdurige periode met regen, gevoelig zijn voor aantasting door smet en bolrot. Hier is helaas, behalve wat eerder planten, weinig aan te doen.

Oogsten en bewaren

De radicchio is te oogsten als de krop zeer stevig aanvoelt: het is dan bijna niet mogelijk om de krop aan de bovenkant met je vinger in te drukken. Snijd de krop op het maaiveld af, en verwijder oudere en versleten bladeren. Radicchio is onder natte omstandigheden redelijk gevoelig voor smet: een deel van de verborgen bladeren verkleurt dan bruin en gaan rotten. Het is goed om bij de oogst even te checken of dit het geval is om teleurstelling in de keuken te voorkomen. De kroppen kunnen redelijk goed bewaard worden in de koelkast, minimaal een week.

Heerlijke recepten

Radicchio rosso kun je goed gebruiken als basis voor een salade, zoals deze maaltijdsalade met geitenkaas, dadels, bacon en pecannoten. Of wat dacht je van een vegetarische pasta met allerlei verse ingrediënten, zoals radicchio, tomaten en rozemarijn? Tot slot delen we graag dit recept van een radicchiosalade met bonensalsa met je.

Radicchio Rosso zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze radicchio rosso zaden? Bekijk dan ons aanbod. Voor vragen over ons aanbod of de teelt van radicchio rosso kun je terecht bij onze klantenservice. Neem gerust contact met ons op.

Radicchio Rosso ‘Leonardo F1’
Radicchio Rosso
9,4