BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Spruitkool oogsten: onze tips

Spruitjes: we kennen ze allemaal. De één houdt ervan en de ander vindt ze, op z’n zachtst gezegd, niet lekker. Wat is een spruitje nu eigenlijk precies? Je kunt het zien als een soort van ontwikkelende krop in elk bladoksel. Wij leveren de biologische spruitkool zaden van het ras ‘Groninger’ en het ras ‘Irene F1’. Spruitkool ‘Groninger’ is een oud landras, en staat bekend om zijn vele variaties en is de ideale groente voor de herfst en winter. Het ras ‘Irene F1’ is juist veel uniformer. Meer weten over onder andere het oogsten van deze groente? Lees snel verder!

> Bestel nu biologische spruitkool zaden

Hoe en wanneer oogst je spruitkool?

Bij koud weer blijft de kwaliteit van de spruiten optimaal. December is dus dé periode om spruitkool te oogsten. Het is van belang dat je de spruiten op tijd plukt: als ze nog dicht en hard zijn en zo’n 2-3 centimeter groot. Je kunt ze het beste tussen je duim en wijsvinger afbreken van de stam. Ondertussen kun je het gele blad van de planten verwijderen, evenals rotte spruiten. Lichte tot matige vorst kunnen de spruiten nog verdragen, maar mocht het echt gaan vriezen dan adviseren we om ze direct te oogsten. Ben je te laat met plukken? Dan worden ze steeds losser en zullen ze uiteindelijk opengaan. Het is geen grote ramp als dit gebeurt, want dan kun je ze nog prima bijvoorbeeld in een stamppot verwerken.

Let op: heb je te laat geplant, en zijn er nu in december nog steeds geen spruitjes te zien? Wees gerust, de toppen van de kool zijn ook geschikt om te gebruiken als groene (savooie) kool.

Bewaren

Is het gelukt met het oogsten van de spruiten? Dan zijn ze in de koelkast nog een kleine week houdbaar. Mocht je losse spruiten hebben, dan heb je nog ongeveer drie dagen om ze op te eten. We adviseren om de spruiten in de groentelade van je koelkast te bewaren, omdat de temperatuur daar het laagst is. Wil je de groente invriezen? Wanneer je ze ongeveer drie minuten blancheert, kun je ze tot maar liefst een jaar in de diepvries bewaren.

Recepten

Veel mensen houden niet van de typische ‘spruitjessmaak’, maar in combinatie met andere ingrediënten kun je er toch diverse smakelijke gerechten mee maken. Wat te denken van stamppot van spruitjes met geraspte kaas erdoor om de bittere smaak van de spruitjes wat te maskeren. Tip: voeg een beetje crème fraiche toe om het gerecht lekker romig te maken. Wanneer je spruitjes op deze manier bereidt vindt bijna iedereen ze lekker! Een andere optie is om de spruitjes te verwerken in een wokgerecht met rijst, cashewnoten en andere groenten. Houd je wel van de karakteristieke smaak van spruitjes? Maak dan eens gekarameliseerde spruiten uit de oven, een perfect gerecht voor winterse avonden. Voeg zoete cranberries, broccoli en pittige rucola toe en geniet van deze geweldige combinatie. Ook deze stampot met spruitjes en geitenkaas moet je eens een keer proberen, echt een aanrader!

Spruitkool zaden bestellen

Heb je vragen over het oogsten van spruitkool? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van je vragen. Bekijk ons biologische assortiment spruitkool en plaats vandaag nog jouw bestelling online.

Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh