Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Spruitkool oogsten: onze tips

Spruitjes: we kennen ze allemaal. De één houdt ervan en de ander vindt ze, op z’n zachtst gezegd, niet lekker. Wat is een spruitje nu eigenlijk precies? Je kunt het zien als een soort van ontwikkelende krop in elke bladoksel. Wij leveren de biologische spruitkool zaden van het ras ‘Groninger’. Dit oude landras staat bekend om zijn vele variatie en is de ideale groente voor de herfst en winter. Meer weten over onder andere het oogsten van deze groente? Lees snel verder!

Spruitkool oogsten

Bij koud weer blijft de kwaliteit van de spruiten optimaal. December is dus dé periode om spruitkool te oogsten. Het is van belang dat je de spruiten op tijd plukt: als ze nog dicht en hard zijn en zo’n 2-3 centimeter groot. Je kunt ze het beste tussen je duim en wijsvinger afbreken van de stam. Ondertussen kun je het gele blad van de planten verwijderen, evenals rotte spruiten. Lichte tot matige vorst kunnen de spruiten nog verdragen, maar mocht het echt gaan vriezen dan adviseren we om ze direct te oogsten. Ben je te laat met plukken? Dan worden ze steeds losser en zullen ze uiteindelijk opengaan. Het is geen grote ramp als dit gebeurt, want dan kun je ze nog prima bijvoorbeeld in een stamppot verwerken.

Let op: heb je te laat geplant, en zijn er nu in december nog steeds geen spruitjes te zien? Wees gerust, de toppen van de kool zijn ook geschikt om te gebruiken als groene (savooie) kool.

Hoe kun je spruitkool het beste bewaren?

Is het gelukt met het oogsten van de spruiten? Dan zijn ze in de koelkast nog een kleine week houdbaar. Mocht je losse spruiten hebben, dan heb je nog ongeveer drie dagen om ze op te eten. We adviseren om de spruiten in de groentelade van je koelkast te bewaren, omdat de temperatuur daar het laagst is. Wil je de groente invriezen? Wanneer je ze ongeveer drie minuten blancheert, kun je ze tot maar liefst een jaar in de diepvries bewaren.

Zo maak je spruitjes nóg lekkerder

Veel mensen houden niet van de typische ‘spruitjessmaak’, maar in combinatie met andere ingrediënten kun je er toch diverse smakelijke gerechten mee maken. Wat te denken van stamppot van spruitjes, met geraspte kaas, champignons en ui erdoor om de bittere smaak van de spruitjes wat te maskeren. Tip: voeg een beetje crème fraiche toe om het gerecht lekker romig te maken. Wanneer je spruitjes op deze manier bereidt vindt bijna iedereen ze lekker! Een andere optie is om de spruitjes te verwerken in een wokgerecht, met rijst, cashewnoten en andere groenten naar keuze. Houd je wel van de karakteristieke smaak van spruitjes? Maak dan eens gekarameliseerde spruiten uit de oven, een perfect gerecht voor winterse avonden. Voeg zoete cranberries, broccoli en pittige rucola toe en geniet van deze geweldige combinatie. Ook deze stampot met spruitjes en geitenkaas moet je is een keer proberen, echt een aanrader!. Tot slot hebben we ook nog een verrukkelijke spruitentaart recept voor je die je met de feestdagen op tafel kan zetten. 

Zaaien
Zaaien