BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tijm kweken en het gebruik in de keuken

Tijm is een heerlijk geurend, groenblijvend kruid dat vooral rond de Middellandse Zee groeit. Deze plant bloeit met mooie lila of roze bloemetjes waar veel bijen en hommels op afkomen. In ons assortiment vind je vanaf nu naast Tijm 'Duitse Winter' ook zomertijm, een meerjarig kruid dat malse stengels maakt. We vertellen je graag meer over het zaaien en kweken van tijm, en over de mogelijkheden in de keuken.

> Bestel nu biologische zomertijm zaden

Tijm zaaien en opkweken

De tijmzaadjes zaai je het liefst zo vroeg mogelijk, in februari en maart, in de vensterbank bij kamertemperatuur. Tijm houdt van een droge, arme, liefst kalkrijke grond. Gewone potgrond is te vast en voedselrijk, dus meng bij het zaaien flink wat zand door de potgrond of gebruik zaai-en stekgrond. Om het zaad te laten kiemen mag de grond niet uitdrogen, maar ook zeker niet te nat zijn. De zaden kunnen onregelmatig kiemen, dus het vergt wat geduld. De jonge planten mogen niet uitdrogen en kunnen pas naar buiten als het niet meer vriest. Plant ze dan in potten of een verhoogde bak, zodat overtollig regenwater goed weg kan.

Dit kruid houdt van een plek in de volle zon. Het gebruik van compost is niet nodig, maar je dient wel voldoende zand door de grond te mengen. In de herfst en winter is het goed om de planten te beschermen tegen teveel regen en vorst. Aangezien de plant vanaf het tweede jaar sterker is, is het beter om het eerste jaar nog niet te veel te oogsten.

Het gebruik van zomertijm in de keuken

Tijm is een divers kruid waar je alle kanten mee op kunt in de keuken. Je kunt tijm zowel vers als gedroogd gebruiken. Het is lekker in mediterrane gerechten en in wild- en stoofschotels. Het smaakt goed in combinatie tomaten, pompoen of geitenkaas, of samen met rozemarijn en knoflook bij gebakken aardappelen. In dat geval gebruik je alleen de kleine blaadjes die je van de takjes kunt afritsen.

Geneeskrachtige werking

Tijm staat al jarenlang bekend om zijn sterke geneeskrachtige werking. Het bevat veel vitamine A en C, en mineralen, waaronder ijzer, mangaan en koper. Van oudsher werd het kruid gebruikt door zijn antibacteriële werking. Zo gebruikten de oude Egyptenaren het onder andere in hun tempels en bij ziekten, maar ook bij het balsemen en mummificeren. Tegenwoordig wordt tijm vooral ingezet bij keelproblemen, hoest en bronchitis. Door de slijmoplossende werking kan het de hoestprikkel verzachten.

Recept: een hoestdrankje van tijm maken

Wist je dat je heel makkelijk zelf je eigen hoestdrank van tijm kunt maken? Hiervoor heb je 50 gram verse tijm of 25 gram gedroogde tijm nodig op een halve liter kokend water. Ga als volgt te werk:

  • Laat de tijm minstens 20 minuten trekken in het water en zeef de tijm eruit.
  • Meet de vloeistof en voeg er dezelfde hoeveelheid (palm)suiker of ahornsiroop aan toe. Laat het nog even zachtjes doorkoken om het wat dikker te laten worden. Als je liever honing wilt gebruiken, let dan op dat je de honing pas toevoegt als het water tot 40 graden is afgekoeld.
  • Giet de siroop over in steriel gemaakte flesjes en bewaar het op een koele, donkere plek.
  • De siroop is enkele maanden houdbaar.

Zomertijm zaden bestellen

Zin om aan de slag te gaan met tijm? Bestel dan onze zomertijm zaden eenvoudig online. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvang je de zaden al in huis. Voor meer informatie over onze biologische zaden kun je altijd contact met ons opnemen.

Koriander
Lavas
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh