BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bartelly is een tomaat, maar niet elke tomaat is een Bartelly!

Heeft u wel eens een smaakproef met tomaten gedaan?  Weet u het smaakgevoel te herinneren van tomaten uit uw eigen tuin? En van tomaten gekocht in een supermarkt? Wat komt dan als eerste bij u op? 


Wat ons betreft moeten tomaten ietwat zoet smaken, lekker compact aanvoelen en er stralend uit zien. Eigenlijk moet bij het zien van de tomaat het water in uw mond lopen. Snapt u wat wij bedoelen?

 


In dit artikel over tomaten geven wij extra aandacht aan cherrytomaat Bartelly, omdat deze zo'n heerlijke zoete smaak heeft.

Cherrytomaat Bart-elly

Met deze smaakvolle gedachte hebben wij, van De Bolster, een cherrytomaat ontwikkeld. En toen wij vonden dat deze tomaat klaar was om ‘op de markt’ te brengen, hebben wij gezocht naar een naam. Ziet u het al? Bart-Elly. De oprichters van ons bedrijf heten Bart en Elly. Met de komst van deze tomaat werd een droom werkelijkheid. Stelt u zich eens voor. U richt zich helemaal op de veredeling van de allerlekkerste cherrytomaat en dan is het moment daar..... Onze heerlijke cherrytomaat is er!

 

Professioneel ras

En….. Bartelly heeft zich bewezen in de afgelopen jaren. Het is een veel verkochte tomatenras uit ons assortiment. Bartelly is veredeld voor de professionele markt. En dat betekent dat deze variëteit een hoge productie heeft, opvallend gezond is en enorm veel groeikracht kent. Zo veel groeikracht en productie dat de plant ondersteund moet worden en  (in de kas) groeit tot aan het plafond en tot in de top tomaten levert.

En natuurlijk is Bartelly veredeld, net als alle eigen ontwikkelde rassen van De Bolster,  onder low-input condities. En dat betekent met weinig water en bemesting. Een groot voordeel voor u, omdat hierdoor sterke rassen ontstaan.

 

Telen

Teel alle tomaten, uit ons assortiment en dus ook Bartelly, bij voorkeur in de kas. Dit mag een koude kas zijn, maar wel graag binnen, omdat tomaten nu eenmaal een warme, zonnige en beschutte standplaats vragen. En, ook belangrijk, tomaten willen graag water krijgen bij de voet en niet op de bladeren en vruchten (bv. als gevolg van een regenbui) Lees meer teelttips voor vruchtgewassen (inclusief tomaten) 

 

1 zak(je)

Het is u wellicht al opgevallen dat in een zakje Bartelly slechts 10 zaden zitten. We leggen graag uit waarom dat is. Bartelly is een professioneel ras. Dat betekent dat het duur zaad is. Hoe meer zaden in een zakje, hoe duurder het zakje wordt. Wellicht, vindt u dat geen groot probleem, maar….. Bartelly is zo productief dat u met 10 zaden meer dan genoeg opbrengst krijgt voor een heel gezin. Dus waarom zouden we meer zaden in een zakje stoppen dan gemiddeld nodig is en dan ook nog eens een hogere verkoopprijs berekenen?

 

Voorzaaien

Wij adviseren, hobby tuiniers, om Bartelly voor te zaaien in kweekbakjes op de vensterbank. Dit kan van half maart tot en met half april. Gebruik hiervoor biologische zaai- en stekgrond en plaats per bakje 1 tot 2 zaadjes. Gooi een klein beetje zand over de zaadjes en maakt de bovenkant van de aarde vochtig met een plantenspuit die een mooi broesje heeft.

Plaats een transparante deksel op de kweekbak. Zet de kweekbak bij voorkeur op een zonnige, lichte en enigszins warme plek op de vensterbank. Let wel op dat de kweekbak door de warmte niet uit droogt, want dan kunnen de tomatenzaden niet ontkiemen.

 

Verplanten

Verplant het jonge Bartellyplantje vanuit het kweekbakje over naar een potje met een diameter van circa 10 cm. Plaats dit potje alvast in de kas, zodat de plant een beetje kan wennen aan de nieuwe omstandigheden. Doe dit niet op een hele koude dag of op een moment dat er nachtvorst wordt voorspeld.

 

Vanaf begin mei kan Bartelly worden verplant naar de ‘volle grond’ in de kas. Omdat het plantje al in de kas stond, zal het ‘schrikeffect’ van het verplanten beperkt zijn. Geef het plantje een ruimte van circa 90 x 50 cm. Plaats ook bij elke plant een stok of touw (dat aan het plafond vast gemaakt is). Langs deze stok of touw kunt u de plant op verschillende plekken vastbinden en zo geleiden. Een Bartellyplant kan ongeveer 2.20 m hoog worden.

 

Verzorgen

Tomaten moet u regelmatig ‘dieven’. Dit betekent de uitlopers in de oksels (plek waar een tak ontstaat op de hoofdtak) van de plant weghalen. Wist u dat u dit alleen mag doen bij droog weer? Wanneer de plant te hoog wordt, kunt u hem eventueel toppen. Dit doet u door boven de vierde vruchttros de hoofdstengel af te snijden.

Bartelly heeft sterk vertakte trossen en licht ovale vruchten met een zeer goede smaak. Deze tomaten kunt u oogsten in augustus en september.

 

Waarom kiezen voor Bartelly?

1.       Zeer goede productie
2.       Is biologisch veredeld voor de teelt in de koude kas
3.       Vraagt weinig bemesting
4.       Zeer goede ietwat zoete smaak
5.       Resistent tegen de meest voorkomende ziekten en plagen 


Lees meer over Bartelly F1 op de productdetailpagina. 

Bart en Elly Vosselman.

Het bedrijfspand De Bolster in Epe.

Kas waarin o.a. tomaten worden geteeld.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh