Tomaat telen: onze tips

Tomaten zijn lekker en gezond! Je hebt tomaten in vele kleuren en soorten, van heerlijk zoete cherrytomaten tot stevige vleestomaten. De Bolster biedt een uitgebreid assortiment tomatenzaden. Hieronder staat hoe je zelf biologisch tomaten kunt kweken.

Zaaien

Kasteelt: Op 15 maart kun je starten met binnen voorzaaien*. In april-mei kun je de tomatenplanten uitplanten. 

Vollegrondteelt: Voorzaaien doe je in april. Na 15 mei kun je tomaten buiten in vollegrond uitplanten. De jonge plantjes moet je eerst afharden** voordat ze de grond ingaan.


Planten

Plantafstand: 80 x 40 cm tot de volgende plant.

Standplaats

Tomaten zijn echte zonaanbidders. Ze hebben veel zon nodig (minimaal 6 uur per dag) en staan het liefste op een beschutte plek, bij voorkeur in een kas, tunnel of onder een overkapping.

Voeding

Bemesting is heel belangrijk voor de tomaten. Gebruik hiervoor een biologische meststof. Voor tomaten is vinassekali een goede keuze, want deze biologische stof bestaat uit een bron van kalium, wat zorgt voor grotere, stevige vruchten.  Kijk uit voor te veel stikstof, want dit geeft te veel bladgroei.

Snoeien

Regelmatig dieven*** 

Oogsten

Kasteelt: juli-oktober
Vollegrondteelt: augustus-september

Heerlijke recepten

Smullen maar! We hebben twee heerlijke recepten voor je uitgekozen:

Uitleg 

*Voorzaaien: niet eerder dan 15 maart, anders staan de planten te lang binnen voordat ze naar buiten kunnen. Zo zijn ze later minder sterk en gevoeliger voor ziektes.

**Afharden betekent dat je de plantjes geleidelijk laat wennen aan de buitentemperatuur.

***Dieven is het verwijderen van de uitgelopen okselknoppen. De oksel van een tomatenplant zit tussen de stengel en het blad in. Bij voorkeur dieven onder droge omstandigheden, dan kan het wondje snel indrogen wat de kans op schimmels verkleint.