BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tomaten verzorgen

Ben je van plan onze tomaten te telen en ga je voor een zo optimaal mogelijke teelt? Dan is het uiteraard van belang om de tomaten zo goed mogelijk te verzorgen. Daarom zetten wij in dit artikel diverse tips op een rijtje voor het verzorgen van je tomaten.


> Bestel nu biologische tomatenzaden
 

Tomaten opbinden

Wanneer je tomaten gaat kweken, dan vraagt dat om regelmatige zorg. Door diverse maatregelen kun je de hevige groei proberen onder controle te houden. Om de plant voldoende steun te geven, dien je deze aan een stok of touw vast te maken. De planten die je buiten met een stok gesteund hebt, bind je ongeveer 3 keer vast, bijvoorkeur tussen twee bladeren. Je kunt ze als volgt opbinden:

 1. Leg een stukje touw losjes rond de stengel
 2. Kruis de twee uiteinden
 3. Sla ze rond de stok
 4. Leg er een knoopje in
 5. Trek het touwtje niet te strak aan, zodat de stengel goed in de dikte kan groeien


Tip: gebruik niet een te dun touw voor het opbinden. Dat kan gaan snijden in de plant.
 

Tomaten dieven

Je dient de uitgelopen okselknoppen regelmatig te verwijderen. Dit wordt ook wel ‘dieven’ genoemd. Je vindt de oksel van een tomatenplant tussen het blad en de stengel in. De zogenaamde ‘dieven’ kosten de tomatenplant veel energie, iets wat beter aan de vruchtontwikkeling besteed kan worden.
 

Hoe verwijder je een dief?

Dieven verwijder je bij voorkeur bij droog weer, zodat het wondje snel kan indrogen. Hierdoor verklein je de kans op schimmels. 
Als de okselknoppen nog klein zijn is het aan te raden om deze er met de hand uit te drukken. Dit voorkomt een te grote wond.
Controleer je tomatenplant regelmatig op dieven, het liefst minimaal eens per week in de zomermaanden. Op die manier blijven de dieven klein en gemakkelijk te verwijderen. 
 
Lees verder voor meer tips over het dieven van je tomaten.
 

Onderste bladeren tomatenplant verwijderen

Wist je dat het wegsnijden van het blad tot de eerste tros kan helpen tegen schimmels? Dit kun je doen indien de plant groot genoeg is en er genoeg bladeren overblijven voor de fotosynthese. Snijd niet te veel weg, want het blad biedt vruchten een bescherming tegen het verbranden van de zon.
 

Regelmatig bewateren 

Hoewel tomaten veel water opnemen uit de grond, houdt de plant absoluut niet van vochtige lucht. Zorg bij het planten voor een vochtige bodem. Bij het wateren van de tomatenplant is een bepaald ritme van belang. Bouw het wateren rustig af. Begin eerst met bewateren om de twee dagen, daarna drie en bouw dit net zo lang af tot je uiteindelijk op één gieterbeurt per week zit (bij droge zandgrond). Bij goed vochthoudende bodems zou je dit zelfs kunnen afbouwen naar eens per maand.
 

Tips voor een succesvolle tomatenteelt

 • Wordt de plant te hoog? Snijd dan de hoofdstengel boven de vierde vruchttros eraf.
 • Tomaten hebben minimaal 6 uur aan zon per dag nodig, en staan het liefst op een beschutte plek.
 • Tomaten hebben voldoende bemesting nodig. Wij adviseren hiervoor biologische meststof te gebruiken, zoals vinassekali. Deze biologische stof bestaat uit een bron van kalium, wat resulteert in grote en stevige vruchten. Extra bemesten kan het beste wanneer de eerste tros zich vormt. 
 • Pas op met het gebruik van te veel stikstof. Dit geeft teveel bladgroei.
 • Je dient de uitgelopen okselknoppen regelmatig te verwijderen. Dit wordt ook wel ‘dieven’ genoemd. Je vindt de oksel van een tomatenplant tussen het blad en de stengel in. Doe dit bij droog weer, zodat het wondje snel kan indrogen. Hierdoor verklein je de kans op schimmels. 
 • Als de okselknoppen nog klein zijn is het aan te raden om deze er met de hand uit te drukken. Dit voorkomt een te grote wond.
 • Het wegsnijden van het blad tot de eerste tros kan helpen tegen schimmels. Dit indien de plant groot genoeg is en er genoeg bladeren overblijven voor de fotosynthese en bescherming biedt van de vruchten tegen het verbranden van de zon.
   

Biologische tomatenzaden bestellen

Wil je onze biologische tomatenzaden bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan in jouw moestuin? Bekijk hier ons assortiment en plaats je bestelling vandaag nog. Voor vragen over de zaden kun je altijd bij onze klantenservice terecht.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh