BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Tomatenplant toppen

Tomaten, heerlijke vruchten die in allerlei maten en soorten voorkomen. Wellicht overbodige informatie voor de rastuiniers onder ons, maar een tomaat is een fruitsoort! Tomatenplanten zijn met reden populaire gewassen, het zijn echte zonaanbidders en ze kunnen goed in de moestuin maar ook op dakterras of balkon groeien.

Wel hebben tomatenplanten af en toe wat liefde en aandacht nodig. Één van de werkzaamheden naast bijvoorbeeld het opbinden en het dieven van tomaten, is het toppen van de tomatenplant. In dit artikel leggen we je graag uit wat tomatenplanten toppen precies is en hoe je het beste te werk kunt gaan.


> Bestel nu biologische tomaten zaden 


Waarom moet je een tomatenplant toppen?

Een tomatenplant toppen bespaart energie, dus het is zaak om de eindeloos doorgroeiende stamtomaten in het gareel te houden. Dit doe je door de kop van de plant na een aantal bloemtrossen eruit te snijden. Op die manier stopt de groei van de plant en kan de energie in de groei van de vruchten gestoken worden.


Hoe moet je een tomatenplant toppen?

Om een tomatenplant te toppen snijd je de stengel op twee bladeren boven de laatste gewenste tros af. Wacht niet te lang met toppen. Wanneer de volgende, dus ongewenste bloemtros zich aandient, is het de hoogste tijd. 

Maak gebruik van een dief als ‘saptrekker’
In de bovenste twee bladoksels zullen zich hoogstwaarschijnlijk dieven gaan ontwikkelen. Laat er van die twee altijd eentje staan. Dit noem je ook wel de saptrekker. Deze scheut zorgt ervoor dat de sapstroom naar boven blijft gaan en alles goed door blijft groeien. Verwijder altijd de grootste dief en laat de kleinste staan. Bij de volgende keer dieven verwijder je weer de grootste en dit proces blijf je herhalen. 

Na hoeveel bloemtrossen moet je toppen?
Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Op het aantal bloemtrossen zijn het weer en het planttijdstip van grote invloed. Laat bij vroege beplanting ongeveer 5 trossen hangen en bij een miezerige zomer of late beplanting ongeveer 3 bloemtrossen. Onder koud glas mogen er wat meer trossen aangehouden worden, namelijk tussen de 5 en 8 trossen. Op deze manier kun je het beste je tomatenplant toppen.

Wanneer moet je beginnen met toppen?
De periode waarin je het beste kunt beginnen met je tomatenplant toppen hangt af van het soort teelt. Bij buitenteelt wordt aangeraden vanaf begin augustus met toppen te starten, onder koud glas is dit rond begin september. 


Bestel onze biologische tomatenzaden

Je tomatenplant toppen is geen ingewikkelde maar wel belangrijke klus als je een optimale oogst van je tomatenplant wilt hebben. Bestel nu je biologische tomatenzaden bij De Bolster en ondervind zelf hoeveel smakelijker biologische tomaten uit eigen tuin zijn.
 

tomaten toppen     tomaten toppen
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh