BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Vruchtgewassen in de kas

Een kas is een mooie toevoeging aan je moestuin, want je kunt hiermee de lengte van je teeltseizoen behoorlijk oprekken. Vruchtgewassen, zoals tomaten, komkommers, aubergines, pepers en paprika’s zijn uitermate geschikt om in de kas te telen. Je oogstopbrengst zal in een kas vaak groter zijn dan bij een teelt in de vollegrond. In dit artikel geven we graag een aantal algemene tips voor het zaaien van vruchtgewassen voor in de kas.

Wil je nu al veel meer weten over het telen van de vruchtgewassen, dan raden we je aan het Handboek ecologisch tuinieren van Uitgeverij Velt te bestellen. Dit handboek behandelt uitgebreid het voorzaaien en de teelt van de meest geteelde moestuingewassen.
 

> Bestel nu onze biologische vruchtgewassen
 

Voorzaaien

Voor de startende hobbytuiniers is (begin) april de beste maand om vruchtgewassen te gaan zaaien. Meer ervaren tuinders beginnen al veel eerder – vanaf eind januari – met het zaaien van tomaten, pepers en paprika’s. De uitdaging van vroeg zaaien is om de jonge planten in de koude maanden van voldoende warmte en licht te voorzien om goed te kunnen groeien.

De meest gegeten vruchtgewassen zoals tomaten, komkommers, pepers, aubergines, en paprika’s zaai je eigenlijk altijd voor, omdat deze zaden vaak pas kiemen bij een stabiele temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius.

Bij het zaaien van vruchtgewassen zijn de volgende algemene punten van belang:
 

 • Zaaidiepte: zaai de zaden zeer ondiep voor op 1-2 mm.
   
 • Temperatuur: de kiemtemperatuur moet constant tussen de 20 en 25 graden Celsius liggen, liever 25 dan 20 graden. Een kweekbakje dat op de vensterbank past is heel geschikt voor het voorzaaien van deze vruchtgewassen.
   
 • Water: zorg voor voldoende vocht. Gebruik een fijne broes of een vernevelaar om de jonge planten van water te voorzien, en gebruik zoveel mogelijk water dat al enigszins op temperatuur is. Dus gebruik geen ijskoud water, want hier kunnen de planten van ‘schrikken’ waardoor de groei vertraagt.
   
 • Zaaiafstand: zorg ervoor dat de jonge planten elkaar niet gaan verdringen, en verplant ze op tijd naar een (grotere) pot met voldoende voeding. Basis potgrond werkt meestal prima.
   
 • Kiemduur: paprika’s en pepers kiemen veel trager dan tomaten, komkommers en aubergines.
   
 • Licht: pas gekiemde vruchtgewassen hebben veel licht nodig om te groeien, dus zet de jonge planten op de meest lichte plek van je huis.
   

In dit artikel gaan we uitgebreid in op het planten van de vruchtgewasssen in de kas en andere zaken waar je rekening mee kunt houden bij het planten.
 

Vruchtgewassen bestellen

Ben je benieuwd naar al onze vruchtgewassen? Bekijk dan hier ons assortiment en bestel snel en eenvoudig online.
 

Tomatenplant
Paprika's
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh