Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Vruchtgewassen zaaien in de kas

Een kas is een mooie toevoeging aan je moestuin, want je kunt hiermee de lengte van je teeltseizoen behoorlijk oprekken. Vruchtgewassen, zoals tomaten, komkommers, aubergines, pepers en paprika’s zijn uitermate geschikt om in de kas te telen. Je oogstopbrengst zal in een kas vaak groter zijn dan bij een teelt in de vollegrond. Hier geven we graag een aantal algemene tips voor het zaaien van vruchtgewassen voor in de kas; het planten van de vruchtgewassen komt terug in de nieuwsbrief in mei; de gewasverzorging behandelen we in de nieuwsbrief van de maand juni.

Wil je nu al veel meer weten over het telen van de vruchtgewassen, dan raden we je aan het Handboek ecologisch tuinieren te bestellen, van Uitgeverij Velt. Dit handboek behandelt uitgebreid het voorzaaien en de teelt van de meest geteelde moestuingewassen.

Voorzaaien

Voor de startende hobbytuinders is (begin) april de beste maand om vruchtgewassen te gaan zaaien. Meer ervaren tuinders beginnen al veel eerder – vanaf eind januari – met het zaaien van tomaten, pepers en paprika’s. De uitdaging van vroeg zaaien is om de jonge planten in de koude maanden van voldoende warmte en licht te voorzien om goed te kunnen groeien.

De meest gegeten vruchtgewassen zoals tomaten, komkommers, pepers, aubergines, en paprika’s zaai je eigenlijk altijd voor, omdat deze zaden vaak pas kiemen bij een stabiele temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius.

Bij het zaaien van vruchtgewassen zijn de volgende algemene punten van belang:

Zaaidiepte: Zaai de zaden zeer ondiep voor; 1-2 mm.

Temperatuur: De kiemtemperatuur moet constant tussen de 20 en 25 graden Celsius liggen, liever 25 graden dan 20 graden. Een kweekbakje dat op de vensterbank past is heel geschikt voor het voorzaaien van deze vruchtgewassen

Water: Zorg voor voldoende vocht; gebruik een fijne broes of een vernevelaar om de jonge planten van water te voorzien; gebruik zoveel mogelijk water wat al enigszins op temperatuur is – dus niet ijskoud water want hier kunnen de planten van ‘schrikken’ en de groei vertragen

Zaaiafstand: zorg ervoor dat de jonge planten elkaar niet gaan verdringen, verplant ze op tijd naar een (grotere) pot met voldoende voeding. Basis potgrond werkt meestal prima

Kiemduur: paprika’s en pepers kiemen veel trager dan tomaten, komkommers en aubergines

Licht: pas gekiemde vruchtgewassen hebben veel licht nodig om te groeien; zet de jonge planten op de meest lichte plek van je huis.

In de volgende nieuwsbrief van de maand mei zullen we verder ingaan op het planten van de vruchtgewassen en andere zaken waar je rekening mee kan houden bij het planten.

Tomatenplant
Paprika's