NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
35 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16834 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Vruchtgewassen planten in de kas

Vruchtgewassen kunnen heel goed in een kas worden geteeld. Je oogstopbrengst zal in een kas vaak groter zijn dan bij een teelt buiten in de vollegrond. Lees ook onze algemene tips voor het zaaien van vruchtgewassen in de kas. Hieronder geven we een vervolg aan de kasteelt van vruchtgewassen met een aantal algemene tips voor het planten.

TIP: Wil je nu al veel meer weten over het telen van de vruchtgewassen, dan raden we je aan het 'Handboek ecologisch tuinieren' te bestellen, van Uitgeverij Velt. Dit handboek behandelt uitgebreid het voorzaaien en de teelt van de meest geteelde moestuingewassen.

Wanneer vruchtgewassen in de kas planten?

Vanaf halverwege mei is de kans op nachtvorst – zeker in een kas – zeer klein, en kun je de plantjes van de vruchtgewassen in de kas uitplanten. In de praktijk planten veel tuinders al eind april – begin mei hun vruchtgewassen in de koude kas (bij gestookte teelt planten de tuinders al eind december of begin januari). Het is dus zeker mogelijk om eerder te planten, hierbij is het risico op schade van nachtvorst wel wat hoger.

Onze tips

Naast het plantmoment zijn de volgende zaken belangrijk bij het planten van vruchtgewassen in de kas:

Plantafstand

Vruchtgewassen zoals komkommers, aubergines, tomaten, en paprika’s hebben veel ruimte nodig; er staan dus relatief weinig planten per vierkante meter. Houd je dus aan de plantafstand van deze gewassen, zodat je goed bij de planten kunt om de gewassen te verzorgen en uiteindelijk te oogsten. Vergeet ook niet een breed genoeg (ca. 100 cm) looppad aan te leggen.

Water

Zorg ervoor dat je de gewassen goed water kunt geven. Belangrijk is dat het gewas zo droog mogelijk blijft tijdens het water geven en juist de grond nat wordt. Druppelbevloeiing is ideaal, maar kan niet altijd eenvoudig aangelegd worden.

Ondersteuning

De meeste soorten tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en pepers hebben ondersteuning nodig om optimaal te groeien. Je houdt dan zelf ook beter overzicht. Zorg ervoor dat je draden kan ophangen aan het plafond van de kas, of dat je de planten met stevige en hoge stokken voorziet. Je moet niet vergeten dat sommige vruchtgewassen (tomaten, komkommers, (klim)courgettes en watermeloen) ca. 200 cm hoog worden.

Eerste bloemen

Na het planten is het belangrijk dat de plant eerst veel blad gaat ontwikkelen, en zich pas wat later gaat richten op het ontwikkelen en afrijpen van vruchten. Het is daarom verstandig om de eerste bloemen/vruchtjes te verwijderen. Als je dit niet doet zal de plant veel energie stoppen in het afrijpen van de vrucht, maar de plant heeft eigenlijk nog niet genoeg ‘zonnecellen’ om dit effectief te doen. Dit is vooral het geval bij paprika’s, aubergines en komkommers. Bij de meeste tomaten is het niet nodig om bloemen te verwijderen.
 

Meer informatie over de verzorging van vruchtgewassen

Wil je meer weten over dit onderwerp, bijvoorbeeld over de gewasverzorging van de vruchtgewassen? Houd dan onze website en de nieuwsbrief in de gaten, voor interessante artikelen met nuttige informatie voor (beginnende) moestuiniers. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt.

Tomatenplant
Tomatenteelt De Bolster
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16834 reviews
Kiyoh