BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 15138 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Winterpostelein oogsten

Vergeleken met de zomerpostelein kan de winterpostelein, Claytonia perfoliata, goed overleven in de winter. Alleen in het geval van droge vorst is het van belang om de planten bij teelt in de vollegrond af te dekken, om de mooie kleur van het blad te behouden. Je kunt zowel de stengels als het blad eten.

Winterpostelein kun je oogsten vanaf oktober (wanneer je in augustus voorzaait) tot en met maart. Dit doe je door de steeltjes af te snijden, ongeveer 5 cm boven het maaiveld. Het mooie aan dit gewas is dat plant weer uitloopt. Een tweede en soms zelfs derde oogst is hierdoor mogelijk. Dit lukt alleen wanneer je de plantjes niet te kort afsnijdt, de groeipunt van de plant moet intact blijven. Wanneer de temperaturen hoger worden in het voorjaar, gaan de plantjes bloeien. Er ontstaat dan een groter blad met kleine witte bloempjes. Het blad is dan nog goed eetbaar. Wil je niet dat de plant zich massaal uitzaait? Zorg er dan voor dat je de planten op tijd verwijdert.

Een eigen teelt van winterpostelein is echt heel erg lonend: winterpostelein is over het algemeen weinig verkrijgbaar, en de kwaliteit van de aangeboden winterpostelein in het schap is niet altijd fantastisch.

Bewaren

Wacht na het oogsten niet te lang met het opeten, winterpostelein is vers veruit het lekkerst. Mocht je de winterpostelein toch willen bewaren, dan adviseren we om dit in een plastic zakje in de koelkast te doen. Ze blijven dan een aantal dagen goed. Daarna drogen de blaadjes uit, en worden de snijvlakken op de steeltjes bruin.

Recepten

Winterpostelein is een ingrediënt dat op verschillende manieren in een gerecht kan worden verwerkt. Het heeft een friszure smaak, en is zowel rauw als gestoofd lekker om te eten. Dit maakt de winterpostelein ideaal om te gebruiken als basis voor een salade, of in een stamppot of pasta. Hier vind je een aantal recepten met winterpostelein: Mais-posteleinkoekjes, Posteleinsoep met brood, Zoete bataatkoekjes met gerookte zalm en winterpostelein en Stamppot postelein met spekjes.

Winterpostelein zaden bestellen

Ben je benieuwd naar de biologische winterpostelein zaden van De Bolster? Bestel hier en ontdek zelf wat je ervan vindt. Mocht je nog vragen hebben over de oogst van winterpostelein, dan kun je contact met ons opnemen.

Winterpostelein
Winterpostelein
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 15138 reviews
Kiyoh