NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
9 dagen  |  20 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16985 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Verschillende grondsoorten en jouw moestuin

Bij een moestuin stel je je misschien een groene oase voor, waar van alles groeit en bloeit. Maar voordat je bij die groene droom aangekomen bent, zul je bij het begin moeten beginnen: de grondsoort van jouw moestuin. De grond waarin je verbouwt, is immers de basis van alles. Het bepaalt welke planten makkelijker of moeilijker te telen zijn, hoe jouw planten groeien en hoe je de bodem moet behandelen voor, tijdens en na het moestuinseizoen.


Bodemsoorten in Nederland

Je kunt de Nederlandse bodem grofweg indelen in drie grondsoorten of een mengsel dat gebaseerd is op deze drie: zand, veen en klei. Verder komt in Zuid-Limburg löss voor, een grondsoort die zeer vruchtbaar is. Daardoor is löss uiterst geschikt voor landbouw. Maar wees niet getreurd als je in een ander gedeelte van het land woont: alle grondsoorten zijn geschikt om op te moestuinieren. Je zult dan wel eerst moeten weten met welke grondsoort jij te maken hebt. Je kunt dit laten onderzoeken door een professional of even navragen aan je collega-moestuinierders, maar je kunt dit ook eenvoudig zelf testen.


Bepaal de grondsoort in jouw moestuin

We kunnen het ons bijna niet voorstellen bij een moestuinierder, maar heb je geen zin om vieze vingers te krijgen? Dan zou je online kunnen kijken naar de bodemdata van de omgeving waar jouw tuin ligt. Maar niets is natuurlijk zo effectief als zelf even voelen aan de grond in jouw tuin.


Neem een klein beetje grond in je hand en wrijf dit tussen je vingers. Voelt de grond plakkerig, dan heb je te maken met een kleigrond. Wanneer het een grofkorrelig materiaal is, dan bestaat je grond vooral uit zand. Probeer ook een balletje te vormen van de grond. Lukt dit niet en valt je creatie uit elkaar? Dan heb je met zandgrond van doen. Wanneer je een mooi balletje kunt maken, dan bestaat je grond uit klei. Let ook op de kleur van je grond. Hoe donkerder jouw grond is, hoe meer plantaardig materiaal er in zit. Veengrond is een grondsoort die uit vergane plantenresten bestaat. Hierdoor voelt deze grond vaak sponzig en nattig aan.
 

Meestal heb je in je tuin te maken met een mengsel van grondsoorten. Leem en zavel zijn voorbeelden van grondsoorten die bestaan uit zand- en kleigrond. Leem heeft een geelrode tot oranje kleur. Droge leem is kruimelig, maar wanneer deze grondsoort vochtig is, voelt deze wat klei-achtig aan. Zavel zit tussen klei en zand in. Het is een plakkerige substantie, maar heeft ook een duidelijk voelbare korrel. Het bevat daarnaast humus. Leem en zavel hebben dus eigenschappen van zowel klei als zand. Dit maakt beide grondsoorten tot een prettige basis om op te tuinieren.


Tips voor het verbeteren van de grond in jouw tuin

Je weet nu welke grondsoort jouw tuin heeft. Maar hoe kun je die grondsoort nou het beste bewerken?


Kleigrond
Klei houdt water makkelijk vast en zit boordevol voedingsstoffen. Ideaal, zou je denken, maar klei is lastig om te bewerken. Doordat klei bestaat uit kleine deeltjes, is het een zeer compacte grondsoort. Zuurstof komt er daarom lastig door. Houd je kleigrond dus vooral luchtig. Dit doe je door in de herfst de grond om te spitten en van een aanzienlijke hoeveelheid organisch materiaal te voorzien. Laat de kluiten liggen, zodat deze kapot kunnen vriezen. In de zomer doe je er goed aan om regelmatig de bovenste laag van de grond te schoffelen. Hoewel het zwaar werk is, kun je grind of lavagesteente door de klei spitten. Dit heeft als voordeel dat de afwatering van de grond verbetert én dat jij je spierballen traint.


Zandgrond
Een grondsoort die veel aandacht nodig is zandgrond. En laat dat nou net de grondsoort zijn waar jij waarschijnlijk mee te maken krijgt. Het is namelijk de meest voorkomende grondsoort in Nederland. Wanneer grond voor 50% uit zand bestaat, spreken we van zandgrond. Het is een losse grondsoort, waardoor deze lastig voedingsstoffen vasthoudt. Daarom is het noodzakelijk zandgrond te mengen met compost. Vergeet tijdens droge periodes ook niet om je tuin regelmatig water te geven, want zandgrond houdt geen water vast. Doe dit wel met beleid, want door de losse structuur van zandgrond, spoelen voedingsstoffen snel weg. Ook na hevige regenval kan het belangrijk zijn opnieuw compost aan te brengen.


Veengrond
Veengrond bestaat uit plantenresten die (deels) vergaan zijn. Dit maakt veen tot een uiterst vruchtbare basis voor een tuin. Veengrond is meestal goed te bewerken. Deze losse grondsoort houdt voedingsstoffen makkelijk vast. Het is echter vaak ook een vrij natte grond, omdat het grondwater vaak hoog staat in gebieden met veengrond. Veel planten houden niet van teveel vocht; ze voelen zich prettiger wanneer je ze op een heuveltje poot. Je kunt ook voor extra drainage zorgen door grit of ander klein grind door de grond te spitten. Omdat veengrond uit organisch materiaal bestaat, is deze grond ook erg zuur. Vermeng deze grond in de wintermaanden met kalk, om de zuurgraad omlaag te brengen.


Leemgrond en zavelgrond
Woon je in Limburg, Zeeland of langs een van de grote rivieren? Misschien heb je dan de jackpot als moestuinierder. Dit zijn namelijk plekken waar je leem- of zavelgrond in de tuin zou kunnen aantreffen. Leem- en zavelgrond zijn uiterst vruchtbaar en goed te bewerken. Je hoeft dus niet veel aanpassingen te doen om de grond te verbeteren. Ondanks dat leem en zavel makkelijk te bewerken zijn, is het verstandig regelmatig compost aan de grond toe te voegen. Deze humuslaag voorkomt uitdroging en zorgt voor een verbeterde bodemstructuur. De kans dat je deze ideale grondsoort in je tuin aantreft is helaas erg klein: in Nederland komen deze grondsoorten maar weinig voor.


Bestel nu biologische zaden voor jouw moestuin

Weet je op welke grondsoort jouw tuin ligt en hoe je de bodem het beste kunt verbeteren? Neem dit op in je moestuinplan. Zo kun je eenvoudig bekijken welke stappen je wanneer moet maken om de bodem in optimale staat te houden. Bekijk welke groenten bij jouw tuin en natuurlijk jouw smaak passen en bestel je biologische zaden vandaag nog online. Heb je vragen over welke zaden het beste bij jouw tuin passen? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16985 reviews
Kiyoh