BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Kruiden oogsten voor een vollere plant

Kruiden zijn makkelijk te telen. Je kunt in principe al een kruidentuintje op je balkon beginnen! Heb je een moestuin? Maak dan je eigen kruidenspiraal: een ronde kruidentuin met etages.


Het oogsten van kruiden is gelukkig ook een vrij eenvoudige taak, die uitstekend door beginnende moestuiniers kan worden uitgevoerd. In dit artikel delen we een aantal tips met jou voor het oogsten van kruiden. Want als je regelmatig en op de juiste manier je kruiden oogst, zul je zien dat de plant sterker en voller wordt!


> Bestel hier je biologische kruidenzaden


Kruiden oogsten op het juiste moment

Op het juiste moment je kruiden oogsten is belangrijk, omdat dit de smaak en de kwaliteit van de kruidenplant beïnvloedt. Over het algemeen kun je de planten het beste oogsten voordat ze gaan bloeien, omdat dan de smaak het meest intens is. Probeer je kruiden vooral 's ochtends te oogsten. De dauw is dan opgedroogd en de zon brandt nog niet zo fel.


Gebruik de juiste gereedschappen

Om kruiden te oogsten heb je niet veel nodig. Een scherpe schaar of een mes is belangrijk en natuurlijk heb je iets nodig om je geoogste kruiden in mee te nemen, zoals een mand of een emmer. Zorg ervoor dat je schaar of mes schoon is en scherp genoeg om netjes door de plant te snijden of te knippen, zonder hem te beschadigen.


Kruiden oogsten met beleid

Je wilt natuurlijk wel dat je plant het regelmatige oogsten overleeft. Bij de meeste kruiden kun je het beste de bovenkant van de plant oogsten, omdat dit deel van de plant de sterkste smaak heeft. Laat altijd minimaal een derde van de plant staan, zodat deze kan blijven groeien en bloeien. Te veel oogsten kan tot verminderde plantengroei leiden. Probeer daarom een paar takjes tegelijk te oogsten en wacht tot de planten hersteld zijn voordat je opnieuw gaat oogsten.


Dode bladeren verwijderen

Verwijder regelmatig afgestorven of gele bladeren van de plant. Deze belemmeren namelijk de groei van nieuwe bladeren. Dit helpt ook om planten gezond te houden en vermindert het risico op ziekte. Er gaat door het verwijderen van zwakke bladeren immers meer energie naar de gezonde delen van de plant, wat de groei weer ten goede komt. Kruiden telen valt en staat met een goede verzorging van de plant.


Kruiden oogsten stimuleert de groei

Wanneer je je kruiden met regelmaat oogst, worden de stengels en bladeren van de plant gestimuleerd om te groeien en te vertakken. Hierdoor kan de plant voller en sterker worden. En hoewel het wellicht wat tegenstrijdig klinkt: het regelmatig oogsten voorkomt ook dat planten te groot worden en zichzelf uitputten. Als kruiden te groot worden, hebben ze namelijk meer energie nodig om te groeien en wat de smaak en kwaliteit van je plant niet ten goede komt.


Bestel je biologische kruidenzaden online

Door geregeld te oogsten, kun je de plant in toom houden. Je zorgt er daarnaast voor dat de energie van de plant wordt gebruikt om gezonde, nieuwe scheuten te produceren. Vergeet niet om altijd schone en scherpe gereedschappen te gebruiken en oogst maximaal een derde van je plant. Op die manier kun je lang genieten van je heerlijke, zelfgekweekte kruiden! Wil jij na het lezen van dit artikel van start gaan met een kruidentuin? Maak dan je keuze uit onze vele biologische kruidenzaden of bestel het handige zadenpakket ‘De Kruidentuin’.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh