Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 15941 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Kruiden telen: onze tips

Wil je kruiden gaan verbouwen? Lees dan eerst deze tips voordat je begint zaaien. Je leest hier allerlei informatie over de beste zaaitijd, de meest geschikte standplaats en het verzorgen, oogsten en bewaren van kruiden. We nemen je mee in het hele proces.

De beste zaaitijd

Het verschilt per kruid wat de beste zaaitijd is. Peterselie is bijvoorbeeld een eenjarig gewas dat je al in maart kan zaaien. De kiemingsduur is wel erg lang. Mocht het een warm voorjaar zijn, dan verloopt de kieming een stuk sneller. Ook dille kun je al vanaf half maart zaaien. Voor basilicum moet je iets langer wachten, dit kruid kun je vanaf half april tot half mei zaaien. Chinese bieslook zaai je vanaf half februari tot half april, maar voor fijne bieslook is de zaaiperiode veel langer: namelijk van half februari tot half september.

De meest geschikte standplaats

Over het algemeen houden kruiden van zon, en is te veel water niet goed voor ze. Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals Kervel ‘Fijne Krul’, die in de warme maanden juist beter in de schaduw kan staan. Voor de meeste kruiden geldt dat tussentijds verplanten mogelijk is, mits dit gebeurt in de herfst of vroege voorjaar. De exacte plantafstand van de verschillende kruiden verschilt uiteraard per soort. Bij het zaaien van peterselie dien je bijvoorbeeld een rijafstand aan te houden van 25x30 cm. Vervolgens dun je ze uit in de rij op 10 cm.

De voeding

De grond van de kruiden mag niet te nat en niet te voedzaam zijn. Dit geldt vooral voor mediterrane kruiden, zoals rozemarijn en tijm. Daarnaast is het voldoende om af en toe wat meststof toe te voegen. Let ook op dat je de kruiden niet te vaak water geeft.

Hoe verzorg je de kruiden?

We raden aan om je tuin met kruiden elk jaar op te ruimen, zodat de snel groeiende soorten niet overal overheen groeien. Snoei lelijke scheuten vlak boven de grond af, en zorg er ook voor dat je houtige takken die te snel groeien terugknipt. Bij strenge vorst is het wenselijk dat gevoelige soorten met wat blad of stro beschermd worden. Snoei bovendien heesterachtige kruiden elk voorjaar wat terug.

Oogsten en bewaren

De oogst van onze kruiden vindt op verschillende momenten plaats. Bij peterselie vindt er bijvoorbeeld voortdurend hergroei plaats, waardoor je maandenlang van dezelfde plant kunt snijden. Citroenmelisse is een bijzonder kruid, waarvan de geur verdwijnt wanneer het kruid wordt verwarmd. Gebruik daarom het blad vers ter garnering van gerechten. De blaadjes van salie zijn het meest smaakvol wanneer je ze plukt voordat de plant gaat bloeien.

Bekijk ons assortiment kruiden

Wil je meer weten over ons assortiment kruiden? Bekijk dan het aanbod van al onze kruiden. Je plaatst gemakkelijk een bestelling in onze webshop, en binnen 1 tot 2 werkdagen leveren wij de biologische zaden al bij jou thuis. Neem voor meer informatie over onze producten gerust contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 15941 reviews
Kiyoh