BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Mais telen: onze tips

Mais komt oorspronkelijk uit Mexico. Ook in de Nederlandse keuken kan mais een smakelijke toevoeging zijn. Gecombineerd met gehakt, bonen of andere groenten bijvoorbeeld. Wil je zelf mais telen? Dan is dat vrij gemakkelijk, als je maar met een aantal zaken rekening houdt en de kolven op de juiste tijd oogst. In dit artikel krijg je een aantal tips voor het telen van mais in je eigen moestuin.
 

> Bestel nu biologische mais zaden


Zaaien

Mais kun je van halverwege april tot ongeveer half mei onder glas voorzaaien, in een tray, bak of potjes. Vanaf de tweede helft van mei kun je ze dan buiten uitplanten op 75 x 20 cm.
 

Planten

Zoals hierboven al even aangestipt houd je bij het uitplanten een plantafstand aan van 75 x 20 cm. Mais is een windbestuiver; daarom is het slim om de planten in een blokpatroon te planten; plant of zaai de planten niet in één rij, want dat verkleint de kans op goed gevulde kolven en bestuiving. Bestuiving is nodig voor de vruchtzetting van de mais – elke maiskorrel is het resultaat van een succesvolle bestuiving.
 

Standplaats

Mais groeit goed op een luchtige kleigrond, maar doet het ook prima op een zandgrond. Je kunt de grond voorbewerken met compost of oude stalmest, zodat het vocht beter wordt vastgehouden. Zet de maisplanten op een zonnige standplaats.
 

Voeding

Maisplanten worden groot en hebben dikke stelen. Hieraan kun je al een beetje zien dat dit gewassen zijn die relatief veel bemesting vragen. Een week of twee voor het uitplanten kun je alvast wat organische moestuinvoeding aan de grond toevoegen. Tijdens het seizoen is het mogelijk om een keer bij te mesten met stikstofhoudende mest. Houd er echter wel rekening mee dat je minder zoete maiskolven krijgt als je kiest voor een te zware bemesting.
 

Verzorging

Tijdens de groei van de maisplanten ontstaan er zijscheuten aan de onderkant van de hoofdstengel. Als je deze afbreekt, zal de plant alle energie in de hoofdstengel en de kolven aan de hoofdstengel stoppen. Je krijgt hierdoor wel minder kolven, maar die zijn vaak wel beter gevuld en beter van smaak. In de eerste maanden na planten of zaaien krijgt onkruid nog veel licht; schoffel onkruid op tijd kapot. Je kunt de maisplanten ook aanaarden tijdens de groei: de plant zal dan extra wortels aanmaken, en zal hierdoor minder gevoelig zijn voor droogte of gebrek aan voedingsstoffen.
 

Ziektes en plagen

Mais staat niet bekend als een gewas dat erg last heeft van ziektes en plagen. Vogels zijn gek op de korrels en zullen die tijdens of na het kiemen proberen op te graven. Verder zijn er een aantal insecten die de dekbladen of jongere bladen aanvreten. Tenslotte kan mais er anders uit gaan zien bij gebrek aan een bepaalde voedingsstof. Voorbeeld: als de plant niet voldoende fosfor krijgt, kunnen de uiteinden van de bladeren paars kleuren. Afdekken van de aren bij mais is eigenlijk onbegonnen werk.
 

Oogsten

Het is tijd om te oogsten wanneer de pluimpjes bovenop de kolven gaan indrogen. De pluimpjes hebben dan een bruin-zwarte kleur. Je kunt een kolf openmaken en een aantal korrels rauw opeten; als de mais mooi zoet is, heb je de juiste kolf geoogst. Als je de kolven eenmaal geoogst hebt, verliezen ze snel hun smaak. Zorg er dan ook voor dat je de mais zo snel mogelijk gaat eten nadat je hebt geoogst.

Je oogst de aren door deze langs de stengel van de plant naar beneden te trekken. Vervolgens verwijder je kan je een deel van de schutbladeren verwijderen. Laat de laatste paar aan de kolf zitten; dit voorkomt uitdrogen van de kolf enigszins tijdens bewaring.
 

Heerlijke recepten

Wat ga jij maken met de mais die je hebt geoogst? Hieronder een aantal voorbeelden van eenvoudige maar smakelijke gerechten: Maiskolven met pittige fetasaus, Mais-posteleinkoekjes en Tortilla bakjes.
 

Mais zaden bestellen

Kun je niet wachten om te beginnen met het zaaien van mais? Plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh