BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Oogsten en bewaren van vruchtgewassen in de kas

Een kas is een mooie toevoeging aan je moestuin, want je kunt hiermee de lengte van je teeltseizoen behoorlijk oprekken. Daarnaast heb je de gelegenheid om in de zomer de mooie vruchtgewassen te telen, die lastiger te telen zijn in de vollegrond. Denk aan tomaten, komkommers, aubergines, pepers en paprika’s. Hier geven we graag een aantal algemene tips voor de oogst van vruchtgewassen voor in de kas; het zaaien, planten, en verzorgen van de vruchtgewassen hebben we in eerdere artikelen behandeld.

Wil je nu al veel meer weten over het telen van de vruchtgewassen, dan raden we je aan het Handboek ecologisch tuinieren te bestellen, van Uitgeverij Velt. Dit handboek behandelt het teelt van de meest geteelde moestuingewassen.

Oogsten

Zelf vruchtgewassen in de kas telen geeft een groot voordeel ten opzichte van wanneer je diezelfde vruchtgewassen in de winkel koopt. Vaak kun je de vruchten goed laten afrijpen aan de plant, wat de smaak van de vruchten zeer ten goede komt.

Wanneer oogst je tomaat en paprika?

Oogst deze vruchten als ze goed zijn afgerijpt.

Wanneer oogst je aubergine en komkommer?

Bij aubergines en komkommers laat je de vruchten juist niet afrijpen: hier is het belangrijk om regelmatig te oogsten, om de vorming van nieuwe vruchten te bevorderen.

Hoe ga je te werk met het oogsten van tomaten?

Tomaten oogst je het liefst mét kroontje, want dit bevordert de houdbaarheid van de tomaat. Knik de tomaat omhoog naar de hoofdstengel toe.

Hoe ga je te werk met het oogsten van paprika's en pepers?

Paprika’s oogst je met de hand of een snoeischaartje. Met de hand trek je de paprika’s langs de steel omhoog: het steeltje zal meestal bij de hoofdstengel afbreken. Je kunt paprika’s ook onrijp (groen) oogsten. Pepers oogst je ook met de hand, door de peper met het steeltje langs de stengel omhoog te trekken.

Hoe ga je te werk met het oogsten van aubergines?

Aubergines kun je met hand afbreken, of je kunt een snoeischaartje gebruiken. Let erop dat de vrucht stevig aanvoelt, en mooi donker is van kleur (de goede kleur is afhankelijk van de soort). En pas op: de kelkbladeren van sommige auberginesoorten hebben flinke stekels!

Hoe ga je te werk met het oogsten van komkommers?

Komkommers oogst je het liefst met een snoeischaartje of mesje; de kans is anders groot dat je plant beschadigt.

Bewaren

Voor alle vruchtgewassen in de kas geldt: bewaar ze liever niet in de koelkast. Dit komt de smaak niet ten goede. Een ideale bewaartemperatuur voor vruchtgewassen uit de kas is 12 graden Celsius – een koelere donkere plek in huis is ook prima.

Tomaten oogsten
Vruchtgewassen bewaren
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh