Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Overige tuintips

Hieronder kunt u algemene tuintips voor uw moestuin, bloementuin en kruidentuin vinden. Bij de categorieën (bv. blad- en stengelgewassen, koolgewassen) vindt u bij de start van de pagina tuintips die specifiek bij deze categorie of deze gewassen horen.  Onze teelttips zijn geschikt voor tuinieren in de volle grond, in de (koude) kas, maar ook op een dakterras of op het balkon.

Onze tuintips in beeld:

Tuintip: teelttips voor tomaten
Tuintip: tomatenrassen bij De Bolster

Meer beelden over onze gewassen en bedrijf kunt u vinden op Pinterest

Tuintips in woord:

Plagen voor de tuin op een natuurlijke manier bestrijden?  Klik hier  

Bemesting
Goed bemesten is niet automatisch veel bemesten. Over het algemeen krijgt u een betere smaak, wanneer u een bescheiden hoeveelheid biologische mest/compost geeft. Maar, geeft u ook weer niet te weinig bemesting, want dan vergroot u de kans op vroegtijdig schieten van gewassen.


Biologische stekgrond
Wanneer u gaat voorzaaien adviseren wij u om biologische stekgrond te gebruiken. Deze grond heeft een samenstelling die zaden helpt ontkiemen en jonge planten stimuleert tot groeien.


Gewassen die het goed doen in de schaduw
Ligt uw tuin in de schaduw? Er zijn voldoende gewassen die minder zon en meer schaduw goed verdragen. Hieronder geven wij tips.

Gewassen die halfschaduw verdragen (4 - 6 uur zon) en die ook bij ons te bestellen zijn:
Bieten, Bloemkool, Bonen, Broccoli, Erwten, Komkommer, Kool, Raapsteeltjes, Radijsjes, Rapen, Rucola, Spruiten en Wortel

 

Gewassen die schaduw verdragen (minder dan 4 uur zon) en die ook bij ons te bestellen zijn:
Lente-ui, Slasoorten, Babyleaf  (soorten als spinazie, rucola, snijbiet en mosterdblad)

Kiemen en voorzaaien
Zaden ontkiemen alleen wanneer de omstandigheden juist zijn. Zij eisen de juiste hoeveelheid licht, water, warmte (lucht en bodem) en zuurstof. Zaai daarom niet wanneer dit volgens de zaai-instructies kan, maar veer mee met de natuur. Wil een gewas graag een warme bodemtemperatuur (b.v. bonen, pompoen), wacht hier dan op. Regent het dagen achtereen of blijft de (bodem-) temperatuur laag, wacht dan nog even met zaaien.
Let er ook goed op of een gewas voorgezaaid kan worden. Dit kan niet altijd met alle zaden. Er zijn gewassen die zo teer zijn, dat verplanten minder geschikt is.

Verplanten
Sommige gewassen schrikken wanneer zij worden verplant en stoppen tijdelijk met groeien. We noemen dit een schrikeffect. De plant houdt dan, na het verplanten in de volle grond, even op met groeien en pakt de groei na verloop van tijd weer op. De plant kan tijdelijk ook geel kleuren. Dit schrikeffect kunt u verminderen door de dagen voor het overplanten naar de volle grond, de plantjes overdag al vast buiten te zetten. Zo kan de plant langzaam wennen aan veranderende omstandigheden.


Wieden
Het blijft een discussie of een plant kruid of onkruid is. Wanneer u een plant in uw (moes-)tuin heeft die u hier niet wenst, is het  ‘t beste om deze ongewenste planten met de hand te wieden. Wanneer u regelmatig (wekelijks) even wiedt, is uw tuin onkruidvrij houden een ‘peulenschil’.
Het is ook handig om een ‘vals zaaibed’ te maken. Dit doe je door de bodem geruime tijd voor het zaaien zaai klaar te maken. Hierdoor worden de onkruidzaden aan het licht blootgesteld en gaan ontkiemen. Zo kunt u het onkruid al weghalen voordat u daadwerkelijk uw zaden of planten in de volle grond gaat zetten. Een goed begin is tenslotte het halve werk!

Zaaidiepte
Ons advies is om altijd op de verpakking te kijken naar de zaai instructies. Wanneer u planten te dicht bij elkaar zet, zal de oogst sterk afnemen. Wanneer u zaden te diep zaait, kan het zaad niet ontkiemen. Vuistregel is dat ‘hoe kleiner het zaad, hoe ondieper u zaait’. Dit komt omdat kleine zaadjes niet zo veel reservevoedsel hebben en dus snel daglicht nodig hebben om voeding uit te halen.

Daarnaast is de grond waarin u zaait van belang. Basisregel is dat op een lichte grond (bv. zand) de zaden 2 tot 3 maal zo diep als zij zelf groot zijn gezaaid kunnen worden. Op zwaardere grond (bv. klei) zaait u op gelijke diepte als het formaat van de zaden.

Zaden bewaren
Zaden moeten onder geconditioneerde omstandigheden worden bewaard. Dit betekent bewaren met een constante temperatuur (ca. 15 graden) en luchtvochtigheid (< 40%)  Dit is de basisregel want per gewas beoordelen wij de gewenste omstandigheden.

Zaden verouderen vanaf het moment dat zij geoogst worden. Wanneer u thuis zaden wilt bewaren adviseren wij u:

-          bewaar zaden in een daarvoor bestemd zakje (een zadenzakje) en sluit deze aan de open gescheurde zijde af met plakband of een paperclip. 
-          zorg er voor dat de zaden geen licht krijgen
-          bewaar de zaden zakjes in een bak, weckpot of kastje dat geen vocht binnen laat
-          bewaar de zaden zo koel mogelijk en zo veel mogelijk bij een constante temperatuur. Het constant zijn van de temperatuur is nog belangrijker dan de exacte temperatuur!

Plaag en plezierdieren
Dieren zijn noodzakelijk voor de biodiversiteit in de tuin. Wat is een tuin zonder vogels, bijen, vlinders, egels, …..Desalniettemin begrijpen ook wij dat u niet altijd alle dieren in uw tuin even gewenst vindt. Sommige dieren zijn plezierdieren en anderen juist een plaagdier. Wij verzoeken u vriendelijk om dieren op een diervriendelijke manier te bestrijden in uw tuin. In het gratis boekje plezier- en plaagdieren, samengesteld in samenwerking met onze Facebookvolgers, leest u tips om ongewenste dieren uit uw tuin te weren. Klik hier voor het boekje