Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 15952 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Algemene tuintips

Op deze pagina vind je algemene tuintips voor jouw moestuin, bloementuin en kruidentuin. Deze teelttips zijn geschikt voor tuinieren in de volle grond en in de (koude) kas, maar ook op een dakterras of op het balkon. Wanneer je teelttips zoekt die bij een bepaald gewas horen, bekijk dan deze specifieke tips van bijvoorbeeld de koolgewassen of vruchtgewassen.

Onze tuintips video’s

Bemesting

Goed bemesten betekent niet automatisch veel bemesten. Over het algemeen krijg je een betere smaak, wanneer je een bescheiden hoeveelheid biologische mest/compost geeft. Maar geef ook weer niet te weinig bemesting, want dan vergroot je de kans op vroegtijdig schieten van gewassen. Wanneer je gaat voorzaaien adviseren wij om biologische stekgrond te gebruiken. Deze grond heeft een samenstelling die zaden helpt ontkiemen en jonge planten stimuleert tot groeien.

Geschikte gewassen voor in de schaduw

Ligt jouw tuin in de schaduw? Er zijn voldoende gewassen die minder zon en meer schaduw goed verdragen. Gewassen die halfschaduw verdragen (4 - 6 uur zon) en die ook bij ons te bestellen zijn: bieten, bloemkool, bonen, broccoli, erwten, komkommer, kool, raapsteeltjes, radijsjes, rapen, rucola, spruiten en wortel. De volgende gewassen verdragen schaduw (minder dan 4 uur zon), en zijn bovendien bij ons te bestellen: lente-ui, slasoorten, babyleaf (soorten als spinazie, rucola, snijbiet en mosterdblad)

Kiemen en voorzaaien

Zaden ontkiemen alleen wanneer de omstandigheden juist zijn. Zij eisen de juiste hoeveelheid licht, water, warmte (lucht en bodem) en zuurstof. Zaai daarom niet wanneer dit volgens de zaai-instructies kan, maar veer mee met de natuur. Wil een gewas graag een warme bodemtemperatuur (zoals bonen en pompoen), wacht hier dan op. Regent het dagen achter elkaar of blijft de (bodem-) temperatuur laag, wacht dan nog even met zaaien. Let er ook goed op of een gewas voorgezaaid kan worden. Dit kan niet altijd met alle zaden. Er zijn gewassen die zo teer zijn, dat verplanten minder geschikt is.

Verplanten

Sommige gewassen schrikken wanneer zij worden verplant en stoppen tijdelijk met groeien. We noemen dit een schrikeffect. De plant houdt dan, na het verplanten in de volle grond, even op met groeien en pakt de groei na verloop van tijd weer op. De plant kan tijdelijk ook geel kleuren. Dit schrikeffect kun je verminderen door de plantjes overdag al vast buiten te zetten, de dagen voor het overplanten naar de volle grond. Zo kan de plant langzaam wennen aan veranderende omstandigheden.

Wieden

Het blijft een discussie of een plant kruid of onkruid is. Wanneer je een plant in jouw (moes)tuin hebt die je hier niet wenst, is het het beste om deze ongewenste planten met de hand te wieden. Wanneer je regelmatig (wekelijks) even wiedt, is je tuin onkruidvrij houden een ‘peulenschil’. Het is ook handig om een ‘vals zaaibed’ te maken. Dit doe je door de bodem geruime tijd voor het zaaien zaai klaar te maken. Hierdoor worden de onkruidzaden aan het licht blootgesteld en gaan ontkiemen. Zo kun je het onkruid al weghalen voordat je daadwerkelijk je zaden of planten in de volle grond gaat zetten. Een goed begin is tenslotte het halve werk.

Zaaidiepte

Ons advies is om altijd op de verpakking te kijken naar de zaai-instructies. Wanneer je planten te dicht bij elkaar zet, zal de oogst sterk afnemen. Wanneer je zaden te diep zaait, kan het zaad niet ontkiemen. Vuistregel is dat ‘hoe kleiner het zaad, hoe ondieper je zaait’. Dit komt omdat kleine zaadjes niet zo veel reservevoedsel hebben en dus snel daglicht nodig hebben om voeding uit te halen. Daarnaast is de grond waarin je zaait van belang. Basisregel is dat op een lichte grond (bijv. zand) de zaden 2 tot 3 maal zo diep als zij zelf groot zijn gezaaid kunnen worden. Op zwaardere grond (bijv. klei) zaai je op gelijke diepte als het formaat van de zaden.

Zaden bewaren

Zaden moeten onder geconditioneerde omstandigheden worden bewaard. Dit betekent bewaren met een constante temperatuur (ca. 15 graden) en luchtvochtigheid (< 40%) Dit is de basisregel, want per gewas beoordelen wij de gewenste omstandigheden. Zaden verouderen vanaf het moment dat zij geoogst worden. Wanneer je thuis zaden wilt bewaren adviseren wij het volgende:

  • Bewaar zaden in een daarvoor bestemd zakje (een zadenzakje) en sluit deze aan de opengescheurde zijde af met plakband of een paperclip
  • Zorg ervoor dat de zaden geen licht krijgen
  • Bewaar de zaden zakjes in een bak, weckpot of kastje dat geen vocht binnen laat
  • Bewaar de zaden zo koel mogelijk en zo veel mogelijk bij een constante temperatuur. Het constant zijn van de temperatuur is nog belangrijker dan de exacte temperatuur


Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 15952 reviews
Kiyoh