BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Suikermais oogsten

Suikermais is mais die geteeld wordt voor de maiskorrel, in de kolf. De maiskorrel zelf is glad en relatief zoet. Het oogsten van suikermais doe je als de kolf helemaal rijp is. De korrels zijn dan al wel mooi geel, maar ze voelen nog vrij zacht aan. Als de draden die boven de kolf hangen (pluimpjes – de eigenlijke stempels die ieder één vruchtbeginsel bevruchten tot het een maiskorrel vormt) helemaal donkerbruin en droog zijn, zijn de kolven rijp. De korrels zijn dan lichtgeel tot geel van kleur. Je kan de rauwe suikermais ook even proeven – als deze lekker zoet zijn, is de mais zeker rijp.

Bij (suiker)mais is het belangrijk dat je op precies het juiste moment oogst: pluk je de kolf te vroeg, dan zijn de korrels nog niet echt lekker en zoet. Wacht je te lang, dan krijg je harde korrels die melig smaken. Het is dus verstandig om regelmatig de kolven te controleren!

De oogstperiode van suikermais is meestal tussen begin augustus en eind september/begin oktober. Dit hangt sterk af van het ras dat je kiest, de zaaitijd en de externe factoren (zon, voeding, vocht).

De meeste maisplanten zullen één tot twee maiskolven opleveren. Zodra de pluimpjes bruin en droog zijn, kun je de kolf met de hand uitbreken door deze langs de hoofdstengel naar beneden te trekken.


Bewaren

Een geoogste kolf verliest snel het suikergehalte. De suikers worden na het oogsten namelijk snel omgezet in zetmeel. Kortom: het beste is om de kolven na het oogsten direct te eten, als ze nog het meest vers zijn. Je kunt ze eventueel een paar dagen in de koelkast bewaren, maar houd er wel rekening mee dat de zoetheid en de smaak snel achteruit gaan. Een andere optie is dat je de kolven direct na het oogsten even zes minuten in water kookt: hierdoor worden de suikers niet omgezet in zetmeel. Je kunt ze daarna bijvoorbeeld invriezen.

Recepten

Zelfgekweekte suikermais is goed te gebruiken in de Nederlandse én buitenlandse keuken. Je kunt ze eenvoudig koken, maar ze zijn ook lekker als je ze op de barbecue bereidt. Hier een aantal voorbeelden ter inspiratie: Regenboogsalade, Gegrilde maiskolven en Tonijnsandwich met guacamole en maissalade.

Suikermais zaden bestellen

Bij De Bolster koop je bioogisch zaden voor suikermais ‘Golden Bantam’ en suikermais 'My Fair Lady'. Als je vragen hebt over het oogsten en bewaren van suikermais, kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

Suikermais
Suikermais
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh